Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους, διότι μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο υπουργός Οικονομικών συντάσσεται ουσιαστικά με τη γερμανική θέση που αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, υποστηρίζοντας πως το σενάριο που συζητείται είναι η χορήγηση ενός νέου δανειακού πακέτου. 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Στουρνάρας: Συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους τον Νοέμβριο
Μέρκελ: Ρητά «όχι» σε κούρεμα- Σόιμπλε: Νέα μέτρα το 2014
Βάιντμαν: Δεύτερο «κούρεμα» θα έστελνε λάθος σήμα

 
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα μπορούσε να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αν η ελληνική οικονομία καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
 
«Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία που θα μας επέτρεπε να δοκιμάσουμε τις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το Reuters. «Αρχικά με ένα μικρό ποσό, για να δοκιμάσουμε την αγορά», προσέθεσε. Σε ερώτηση για το αν το ύψος της έκδοσης θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 3 με 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός απάντησε: «Ίσως και λιγότερο».

Στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ. «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι – οι υποχρεώσεις μας – και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι» ανέφερε.
 
Από την πλευρά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε, κατά τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων την Κυριακή, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων απορρίπτει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας, το οποίο θεωρεί σχεδόν βέβαιο.
 
Ετοιμάζονται να συνομολογήσουν νέο μνημόνιο
 
«Απολύτως ευθυγραμμισμένος με τους Γερμανούς δανειστές, ο κ. Στουρνάρας, αναιρώντας τον ίδιο του τον εαυτό, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, ετοιμάζεται να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, «αγνοώντας» πως η μέχρι τώρα μνημονιακή συνταγή εκτίναξε το χρέος, διέλυσε την κοινωνία και βάθυνε την ύφεση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
 
«Οι δικαιολογίες για προσωρινή αύξηση του χρέους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μόνο επαρκείς δεν είναι, αφού η αύξησή του οφείλεται κυρίως στη βαθύτατη υφεσιακή πολιτική της ακραίας λιτότητας την οποία υπερασπίζεται ο κ. Στουρνάρας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί . Άλλωστε, η πραγματακή στόχευση της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής είναι η πλήρης υποταγή του κόσμου της εργασίας και η διάλυση του κοινωνικού κράτους.
 
Η πολιτικά απονομιμοποιημένη και κοινωνικά απομονωμένη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο. Ο λαός μας θα τους σταματήσει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως επέκρινε έντονα τον υπουργό Οικονομικών.

Ads

 
«Η σπουδή Στουρνάρα να συνταχθεί με το γερμανικό “όχι” στο κούρεμα του χρέους, υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση, οι Μερκελιστές πρέπει να φύγουν» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.