Δεύτερο κούρεμα για την Ελλάδα θα έστελνε το λάθος σήμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, σύμφωνα με το euro2day. «Μια ελάφρυνση του χρέους που θα μας άφηνε να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση μετά από πέντε χρόνια θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνε λάθος μήνυμα για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ads
«Η νέα βοήθεια από μόνη της δεν δημιουργεί ανταγωνιστικές εταιρείες και βιώσιμα δημοσιονομικά», συμπλήρωσε. Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί το τέλος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Κατά τον ίδιο, η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δείχνει «ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ξεπεραστεί».
Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο βοήθειας, αποκλείοντας όμως την πιθανότητα ενός ακόμα «κουρέματος».
«Το να φανταστούμε ένα γρήγορο τέλος στην κρίση είναι ένα πραγματικό λάθος και εξασθενίζει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Βάιντμαν.
Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως δεν βλέπει αλλαγή στην υφιστάμενη στάση της Τράπεζας σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, μετριάζοντας έτσι τις ελπίδες ορισμένων μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη.
Τόνισε πως η προσδοκία ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν για μια παρατεταμένη περίοδο βασίζεται στην στρατηγική νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και στις οικονομικές προβλέψεις.
«Εάν νέα στοιχεία μας οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό outlook για την σταθερότητα των τιμών, θα προσαρμόσουμε αναλόγως την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο πως το forward guidance συνδέεται με συνθήκες και δεν αποτελεί υπόσχεση.
Τον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε πει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά του σε ιστορικά χαμηλά για μια «παρατεταμένη περίοδο» -αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ΕΚΤ χρησιμοποιεί forward guidance- και επανέλαβε το guidance αυτό και στην συνεδρίασή της την 1η Αυγούστου.
Έκτοτε, η οικονομία της ευρωζώνης έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης, αμβλύνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Ο Βάιντμαν σημείωσε παράλληλα πως τα χαμηλά επιτόκια δεν θα συνεχιστούν για χρόνια, αναφέροντας πως οι οικονομικές επιπτώσεις της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα εξαλειφθούν συν τω χρόνω και πως τα ρίσκα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξάνονται.
Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει τελειώσει, τόνισε. «Το να ορκιστούμε ότι θα υπάρξει γρήγορο τέλος στην κρίση είναι πραγματικά λάθος και αποδυναμώνει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις (της κρίσης) σίγουρα θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >