Κατά των μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα φαίνεται πως τάχθηκαν ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, εν όψει και του Eurogroup της Παρασκευής.

Ads

Στο τέλος της συνάντησης των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η τριμερής δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «απαράβατα όρια», τα οποία προσδιόρισε ως εξής: «Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις».

Ακόμη, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τη διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ads

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι εξαιρετικές. “Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική. Δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης, υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας“.

image

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το πακέτο μέτρων και πως οι τρεις αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν την Τετάρτη το απόγευμα.

Πρόσθεσε ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο και πως οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι οι απαιτήσεις τους απευθύνονται σε μια τεμαχισμένη κοινωνία.

Συμπλήρωσε ότι διεκδικεί δίκαια μέτρα που δεν θα ματώσουν άλλο τους πολίτες ενώ τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σήμερα στις 11:45 τα «λένε» Σαμαράς – τρόικα
 
Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται στις 11:45 με την τρόικα προκειμένου να εξεταστούν οι «γκρίζες ζώνες» που εντοπίζουν οι επικεφαλής στο πακέτο που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει στις 15:00 ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.

Περισσότερες απολύσεις και μειώσεις μισθών ζητά η τρόικα
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εμφανίστηκε στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με δυο λίστες, στη μια περιλαμβάνονταν τα μέτρα που δέχεται, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στη δεύτερη τα μέτρα για τα οποία ζητά διευκρινίσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η τρόικα απέρριψε μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ και επανήλθε στην απαίτησή της για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ενδεικτικά, απέρριψε το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.