Ολοκληρώθηκε το παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αγροτών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το υπουγρείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος σημείωσε πως «άλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός». Οι αγρότες ζητούσαν η αντιπροσωπεία να αποτελείται από 45 άτομα αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου που αντιπρότεινε μια αντιπροσωπεία με λιγότερα άτομα ώστε να μπορέσει να γίνει διάλογος.

Ads

Ακολούθως οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, που επίσης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, και τελικά επέστρεψαν στην πλατεία Βάθης, όπου και διαλύθηκαν.  

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνελήφθησαν 4 αγρότες, ενώ τα μέλη του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου δηλώνουν πως δεν θα φύγουν από την Αθήνα αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες. 

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από την παγκρήτια Επιτροπή, Γ. Χαλκιάς, δήλωσε ότι «αγρότες από όλη την Ελλάδα από διάφορους συλλόγους, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουμε και να ακουστούμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο ενάντια στα προβλήματα, τα οποία δεν είναι μόνο για τους αγρότες, αλλά για όλους. Ο αγώνας ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση συνεχίζεται».

Ads

Ξύλο με τα ΜΑΤ

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 1.000 αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:00. Σημειώθηκε μικρή ένταση, με ρίψη χημικών, όταν κάποιοι αγρότες προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, αλλά λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν.

Την ένταση προκάλεσε τόσο η έντονη παρουσία της αστυνομίας που είχε φράξει με κλούβες την είσοδο του υπουργείου, όσο και η άρνηση του υπουργείου να δεχθεί πολυμελή αντιπροσωπεία των αγροτών. Οι αγρότες ζητούσαν στη συνάντηση να συμμετέχουν 45 άτομα. Το υπουργείο ζήτησε η αντιπροσωπεία να αποτελείται από λιγότερα άτομα, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι αγρότες. 

Το αποτέλεσμα ήταν μία ώρα αργότερα, τα επεισόδια να επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση. Οι συμπλοκές αγροτών και ΜΑΤ συνεχίστηκαν όταν αγρότες επιτέθηκαν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, προκαλώντας φθορές με τις μαγκούρες τους στις κλούβες της αστυνομίας, που απάντησε με χημικά και κροτίδες. Στη συνέχεια ξέσπασε πετροπόλεμος και κυνηγητό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ΜΑΤ και αγρότες ήρθαν στα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Αποστόλου για τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός

image

image

image

image

Λόγω του συλλαλητηρίου αγροτών της Κρήτης, κλειστοί παρέμειναν όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βάθη. Παράλληλα, οι οδοί Αχαρνών και Λιοσίων έκλεισαν από το ύψος της Ηπείρου.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουνε κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται.

«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους» τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».

Βαγγέλης Αποστόλου: Άλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός

«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Παρότι», όπως αναφέρει, «δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους».

Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

«Οι πόρτες του υπουργείου», καταλήγει στη δήλωσή του, «είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη».