Μέσα από πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά και μέσω της ανοιχτής πλέον συμμαχίας με την Κομισιόν, παίζει η Αθήνα τα τελικά της «χαρτιά» στο διαπραγματευτικό πόκερ με τους δανειστές.

Ads

Τα επόμενα δύο 24ωρα είναι καθοριστικά για τις εξελίξεις και η Τετάρτη είναι η μέρα κατά την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί η άμεση ή μη επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα.

Στο Μαξίμου ο Μοσκοβισί την Τετάρτη

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα και στο Μαξίμου και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε μια επίσκεψη που έρχεται μετά τις δημόσιες βολές Γιούνκερ κατά του ΔΝΤ αλλά και την ευθεία αμφισβήτηση από την Κομισιόν των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Ads

Η Κομισιόν, στην έκθεσή της με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, κονείται σε μεγάλη απόσταση από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και συνυπολογίζοντας την υπεραπόδοση των εσόδων.

Ειδικότερα, η Κομισιόν υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 περί το  2% του ΑΕΠ, έναντι 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα. Για το 2017 εκτιμά επίσης ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 1% που προβλέπει το, ενώ για το 2018 σημειώνει ότι η υπεραπόδοση των εσόδων αποτελεί θετικό μήνυμα για την επίτευξη του στόχου του 3,5%.

Τι επιδιώκει ο Τσακαλώτος

Οι εν λόγω προβλέψεις της Επιτροπής αποτελούν πρόσθετο «όπλο» για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τελική επιχείρηση να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ για το πακέτο των προληπτικών μέτρων, και κυρίως εκείνων που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, με πρώτο στόχο να ακυρωθεί η απαίτηση του ΔΝΤ για «βίαιη» μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες, μια αποδεκτή «βάση συζήτησης» για την κυβέρνηση θα ήταν η ψήφιση – με «ρήτρα ακύρωσης» πάντοτε εάν επιτευχθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα – της μείωσης του αφορολόγητου το πολύ στα 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιδίωξη της Αθήνας είναι επίσης να μην περιληφθούν οι περικοπές στις συντάξεις – δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς – στα προς νομοθέτηση προληπτικά μέτρα αλλά να ενταχθούν στο δεύτερο, εφεδρικό και μη ψηφισμένο, πακέτο. Παραπλεύρως, δε, παραμένει σε ισχύ ο πάγιος και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για πολιτική συμφωνία που θα διασφαλίζει την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η αλλαγή συσχετισμών και ο Σουλτς

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν και «πολιτικές πρωτοβουλίες» του Αλέξη Τσίπρα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ επισημαίνουν και την αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη υποδεικνύοντας τόσο την στάση της Κομισιόν όσο και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις Σουλτς και Γκάμπριελ στη Γερμανία.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών εξαπέλυσε σήμερα νέα έμμεσα πυρά κατά Σόιμπλε προειδοποιώντας ότι όποιος «φλερτάρει» με το Grexit παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης.

Οι δύο τάσεις στην κυβέρνηση

Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη φαίνεται να διαμορφώνει και δύο τάσεις εντός της κυβέρνησης, με τη μία να επιμένει στο «εδώ και τώρα» κλείσιμο της αξιολόγησης και την έτερη να εισηγείται παράταση της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επωφεληθεί η Ελλάδα από μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής κυρίαρχης γραμμή φαίνεται να παραμένει εκείνη της επίτευξης συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο το μήνυμα Τσακαλώτου ότι «τίποτα δεν κλείνει εάν δεν κλείσουν όλα» δεν απέχει, κατά τις πληροφορίες, από τις θέσεις του Μαξίμου. Και δείχνει ότι τίποτε ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο…