Έντονη ανησυχία προκαλεί η λεγόμενη  «Αθηναϊκή Μετάλλαξη» του κοροναϊού, όπως έχει ονομαστεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως είναι περισσότερο μεταδοτική από τις έως σήμερα γνωστές μεταλλάξεις ενώ ήδη διαφαίνεται ότι μεταφέρεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, είχε αναφερθεί πριν από 10 ημέρες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα είχε σημειώσει ότι η παλιά απομόνωση του στελέχους της μετάλλαξης βρίσκεται στη Νιγηρία. «Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή».

Οι Έλληνες επιστήμονες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουν αποκωδικοποιήσει την μετάλλαξη οπότε και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μίξη της βραζιλιάνικης με την αφρικανική μετάλλαξη.

Όπως είπε μιλώντας στον Σκάι τα συμπτώματα εκδήλωσης του κορωνοϊού είναι τα ίδια, αυτό όμως που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το επίπεδο μεταδοτικότητας που φαίνεται να είναι πιο υψηλό καθώς και το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μετάλλαξη. Η Μ. Παγώνη, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής η αθηναϊκή μετάλλαξη έχει εντοπιστεί όχι στο 10% των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά στο 10% μιας ομάδας που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. 

Ads

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ακόμα ότι στη χώρα μας τη μεγαλύτερη μετάδοση έχει η βραζιλιάνικη μετάλλαξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά το άνοιγμα σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων επισημαίνοντας ότι το σύστημα δεν θα αντέξει τέταρτο lockdown.

Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι τα εμβόλια καλύπτουν την αθηναϊκή μετάλλαξη επισημαίνει από τη μεριά της η Αθηνά Λινού, η οποία ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς, όπως τόνισε, τα κομμάτια της μετάλλαξης που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται.

Όπως είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στον Ant1 «ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά». Για το αν τα εμβόλια καλύπτουν αυτή τη μετάλλαξη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αυτή η αθηναϊκή μετάλλαξη σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα ελληνικά Μέσα. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται».

Στην «αθηναϊκή μετάλλαξη» αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, ο οποίος επεσήμανε ότι η αθηναϊκή μετάλλαξη μεταδίδεται ταχέως και ότι οι Έλληνες επιστήμονες εξετάζουν και το εάν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Είπε ακόμα ότι πλέον έχει αρχίσει η διασπορά της και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενόχληση Μαγιορκίνη για τον όρο «Αθηναϊκή Μετάλλαξη»

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε ενοχλημένος με την ανεπίσημη ονομασία της μετάλλαξης. «Δεν υπάρχει “αθηναϊκή μετάλλαξη”», είπε, «είναι “νιγηριανή”». «Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες». «Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει», τόνισε, σημειώνοντας πως και ο ίδιος τον όρο τον έχει ακούσει από τα ΜΜΕ.