Στοιχεία που δείχνουν ευρεία μεταδικότητα της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο κέντρο της Αθήνας – με αποτέλεσμα να λάβει και το όνομα Αθηναϊκή Μετάλλαξη – ανησυχούν τους επιστήμονες, κυρίως για το αν τα εμβόλια που έχουμε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το στέλεχος του κορονοϊού.

Ads

Στη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού, είχε αναφερθεί πριν από 10 ημέρες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ειδικότερα είχε σημειώσει ότι η παλιά απομόνωση του στελέχους της μετάλλαξης βρίσκεται στη Νιγηρία. «Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή».

Σχολιάζοντας μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό έχει εξαπλωθεί στο 10% των κρουσμάτων στην Αττική είχε σημειώσει ότι «δεν είναι το 10%, καθώς έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται. Σημειώνεται πως με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 7% των κρουσμάτων που φορούν στις μεταλλάξεις, έχουν το στέλεχος 318.».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και στην περίπτωση της αφρικάνικης, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. «Η δε Αθηναϊκή Μετάλλαξη θα λέγαμε αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω μεταλλάξεων».

Ads

Σύμφωνα με αναφορές του καθηγητή Δημήτρη Θάνου στη RealNews, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει την ευθύνη για τη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, ο αριθμός των περιστατικών με αυτή τη μετάλλαξη που εντοπίστηκαν στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο σε αλλοδαπό, ωστόσο δείχνει μια ανησυχητική δυναμική αύξηση της διασποράς του, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα ανταγωνίζεται τη βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί στην Αττική.

Τον προβληματισμό του για την εξάπλωση της αθηναϊκής μετάλλαξης μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού εκφράζει ο καθηγητής του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real Fm 107,1.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας. «Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού.