Περίπου 2.250 μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα με λεωφορεία και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου, στο οποίο βρίσκονται ήδη ακόμη 700 άνθρωποι. 

Ads

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των μεταναστών που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη προτίμησε να κατευθυνθεί προς το κέντρο της Αθήνας και η τάση είναι αυξητική. 

Ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να μεταφερθούν οι μετανάστες και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στη χώρα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις για εξεύρεση εργασίας σε κάποιους μετανάστες που θα παραμείνουν στη χώρα.

Παρατήρησε δε ότι συνεχίζονται οι ροές των προσφύγων παρά το γεγονός ότι είναι Δεκέμβρης.

Ads

Το χρονικό της μεταφοράς 

Αργά χθες, το βράδυ άρχισαν να καταφθάνουν τα λεωφορεία με τους μετανάστες από την Ειδομένη στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κοσμόπουλος, ο κόσμος είναι αρκετός και το γήπεδο έχει αρχίσει να γεμίζει. Ο χώρος θερμαίνεται, υπάρχει φαγητό και κουβέρτες, ενώ δημιουργείται ξεχωριστός χώρος για τις οικογένειες.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, πρόσκοποι και άλλοι υποδέχονται τους μετανάστες, η μεταφορά των οποίων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να έρθουν και τα 46 λεωφορεία που ξεκίνησαν το πρωί από την Ειδομένη, στα οποία επιβιβάστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι.

46 λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες

Προηγουμένως, σε επιχείρηση της αστυνομίας, που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί, απομακρύνθηκαν με συνολικά 46 λεωφορεία, περισσότεροι από 2000 μετανάστες που βρίσκονταν σχεδόν τρεις εβδομάδες στο σημείο, ευελπιστώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν, προκειμένου να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν “μπλοκάρει” τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.

Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Οι εντάσεις που προηγήθηκαν

Στο πλαίσιο της επιχείρησης για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής η Αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών, οι οποίοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Νωρίτερα είχαν προσαχθεί επίσης από τον σιδηροδρομικό σταθμό και τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου διακομίστηκε από την Ειδομένη ένας Ιρανός μετανάστης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή. Ο μετανάστης φέρεται να τραυματίστηκε από συμπατριώτη του.