Άτυπη 40λεπτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στη Ντόχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά τη συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, στις 5 Μαρτίου, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί. 

Ads

Παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και το θέμα της ανέγερσης του τεμένους στην Αθήνα. Ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα», αναφέρει το πρακτορείο.

Ads

Όπως μεταδίδει η «Χουριέτ», σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε πως ο Σαμαράς τον ενημέρωσε «ότι πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς, αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας». Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «επέδειξε θετική στάση».

Στο Κατάρ για επενδύσεις
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σήμερα και αύριο στο Κατάρ με στόχο την αναζήτηση και προσέλκυση επενδύσεων. Το απόγευμα της Τρίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Αλ Θάνι και μετά την ολοκλήρωσή της και οι δύο μίλησαν για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, στη συνάντηση καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα. Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, και οι κατασκευές.
 
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του τού Κατάρ είπε ότι και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές. Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.

Υπογράφηκαν ακόμη τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ». «Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων».
 
«Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.
 
«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι», επισήμανε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».
 
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.
 
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι είναι σαφές πως υπάρχους προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν. Με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε, αλλά επιγραμματικά, μια σειρά από ζητήματα, που θα συζητηθούν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.

image
Από την άφιξη του πρωθυπουργού στο Κατάρ

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, στο εμιράτο της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς συνοδεύεται και από 40 εκπροσώπους του τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κλάδου. Μεταξύ αυτών είναι οι Θανάσης Λαβίδας της LAVIPHARM και επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ, Δημήτρης Καλιτζάντζης (ACTOR S.A.), Γιώργος Περιστέρης (TERNA S.A.), Δημήτρης Κοπελούζος (KOPELOUZOS GROUP), Γεώργιος Στασης (MAMIDAKIS GROUP), Νικόλαος Μάνεσης (HELLENIC HAL YVOURGIA, εκπρόσωπος της οικογένειας Κων/νου Αγγελόπουλου (HALYVOURGIKI INC), Ευκλείδης Ιωαννίδης (VIOHALCO S.A), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (TITAN CEMENT C.O.), Χριστόφορος Χατζηγεωργίου (ALUMIL S.A.), Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES S.A), Νικόλαος Τσάκος (TSAKOS E.N. Ltd), Νίκος Ευθυμιάδης (REDESTOS S.A.), Ευθύμιος Ευθυμιάδης (AGRITEX ENERGY S.A.), Γεώργιος Αποστολόπουλος (ATHENS MEDICAL CENTER), Σπύρος Δημοτσάντος (MEDICON HELLAS S.A.), Ευάγγελος Σπανός (BIOMEDICINE GROUP), Θεόδωρος Βάρδας (VARDAS S.A.), Στέλιος Σταυρίδης (ΕΥΔΑΠ). Στην Ντόχα βρίσκονται και εκπρόσωποι των τεσσάρων Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, ο Κωνσταντίνος Πιλάλης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ο Δημήτρης Παντερμαλής (Μουσείο Ακρόπολης).
 
Το πρόγραμμα Σαμαρά στο Κατάρ
 
Στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
 
Την Τετάρτη στις 11:00, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ. Ακολούθως, ο ΣΕΒ και το Επιμελητήριο του Κατάρ, παρουσία του ‘Ελληνα πρωθυπουργού θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας. Θα ακολουθήσει γεύμα από τους Άραβες επιχειρηματίες. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και θα αναχωρήσει από το Κατάρ, το βράδυ της Τετάρτης.
 
Επόμενοι σταθμοί του πρωθυπουργού θα είναι η Μόσχα και το Πεκίνο, μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ στα τέλη Μαρτίου θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.