Η συνεργασία της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της χώρας στην Ευρώπη, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μπακού ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η συνάντηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα». Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Αμέσως μετά ακολούθησε διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία, από πλευράς Ελλάδας, συμμετείχαν ο υπουργός και υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο Μπακού.

Το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τις άλλες αντιπροσωπείες, στον καινούργιο τερματικό σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης της νέας γεώτρησης. Σημειώνεται πως η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Ads