Στο 85,8% διαμορφώνεται η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο «κούρεμα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε το πρωί της Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του PSI. Εάν ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στο σημερινό Eurogroup, το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%.  Ειδικότερα, οι προσφορές για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου – το ύψος των οποίων είναι περίπου 177 δισ. ευρώ – έφτασαν τα 152 δισ. ευρώ.

Ads

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.
 
Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως στις 15:30 το απόγευμα της Παρασκευής συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 12:30 ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα του προγράμματος. Παράλληλα, στις 13:30 θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να κρίνει τα αποτελέσματα και αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs: Collective Action Clauses), όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνεδριάζει η ISDA για να αποφασίσει εάν συντελείται πιστωτικό γεγονός, ώστε να αποπληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Ads

image

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σημείωσε πως «το κούρεμα του χρέους βοηθάει πράγματι πάρα πολύ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό από μόνο του δεν κάνει το χρέος βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη».

«Η Ελλάδα απέφυγε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων. Ο στόχος του PSI επετεύχθη. Από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η επιτυχία της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, καθοριστικό βήμα για να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», επισήμανε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Πανηγυρίζουν, αλλά ο λαός θα τους «κουρέψει» στις εκλογές, ανέφερε το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI καλωσόρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, σημειώνοντας ότι το «κούρεμα» μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης στις αγορές.

Και ο Γιόζεφ Άκερμαν του IIF χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στην επιχείρηση ανταλλαγής ομολόγων και δήλωσε ότι νέες ευκαιρίες ανοίγονται τώρα για την Ελλάδα. «Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του συμβουλίου των κυβερνητών του IIF.

Για «μεγάλο βήμα στην οδό της σταθεροποίησης» της Ελλάδας, έκανε λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η τρόικα θα πρέπει τώρα να εκτιμήσει κατά πόσο το αποτέλεσμα επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις του Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι έχουν υλοποιηθεί όλα τα συμφωνηθέντα.
 
Για «καλά νέα» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η συμφωνία αποτελεί τεράστιο βήμα προς τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο και προς την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζει, δε, ότι η επιτυχής έκβαση του PSI αποτελεί προϋπόθεση για την τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που «θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες που έχουν χάσει την εργασία τους και έχουν βυθιστεί στη φτώχεια», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε επίσης: