O κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας την πορεία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κατά τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση του χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον «σημαντικούς» κινδύνους για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.

Ads

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», δήλωσε η Λαγκάρντ στην τηλεοπτική εκπομπή Charlie Rose.
 
«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε», πρόσθεσε η Λαγκάρντ. «Λέω προς το παρόν επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν».
 
Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύσει ο υπόλοιπος κόσμος τους πόρους του ΔΝΤ. «Δεν είμαι απαισιόδοξη», δήλωσε. «Μύρισε άνοιξη».
 
Η Λαγκάρντ κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους να δώσουν ένα σημαντικό μέγεθος σ’ αυτό το «τείχος προστασίας» που αποκαλείται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μια μόνιμη κοινή δομή προορισμένη να χρηματοδοτεί τα κράτη που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν στις αγορές του χρέους. «Χρειάζονται μεγάλους όγκους. Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, επειδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ», επισήμανε.
 
«Όμως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα», υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.
 
Και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση του χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον «σημαντικούς» κινδύνους για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία. «Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», δήλωσε ο Γκάιτνερ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
 
«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης», πρόσθεσε ο Γκάιτνερ.
 
Εντούτοις, για την Ευρώπη η έξοδος από την κρίση θα είναι ακόμη «μακρά και δύσκολη», δήλωσε επίσης ο Αμερικανός υπουργός.