Ανακοινώθηκαν από το πουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας έχει πέσει λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τις βάσεις στο τέλος του άρθρου. 

Ads
Η διαδικτυακή ανάρτηση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται στην διεύθυνση results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν:

  • τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
  • τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Στο διαδίκτυο βρίσκονται και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής, στην διεύθυνση moreresults.minedu.gov.gr.

Σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον αριθμός ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους.

Ads

Τα αποτελέσματα αποστέλλονται επίσης ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Πτώση και άνοδος

Γενική πτώση στις βάσεις εισαγωγής καταγράφηκε στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές – που θεωρείται ακόμη ότι εξασφαλίζουν σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση – καθώς και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.
 
Πτώση καταγράφηκε σε 338 τμήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια.

Στο 68,35% το ποσοστό επιτυχίας

 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιχυχίας ανήλθε στο 68,35%.
 
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615.

Κενές έμειναν φέτος 836 θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ  ΟΜΑΔΑ Α΄), σε σύγκριση με το 2012 που οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 1.150.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και  την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.  

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Αλλοδαποί υποψήφιοι

Ανακοινώθηκαν, παράλληλα, σήμερα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων  θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

 Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και  β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους. 

Τι ισχύει για μετεγγραφές

Οι φετινοί επιτυχόντες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν και ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 εφόσον κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας, για παιδιά περισσότερο από 10 μήνες ανέργων το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Οι μετεγγραφές γίνονται με υπουργική απόφαση και ο αριθμός των θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010-2011, το 40% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011-2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.

Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:

  • εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς του
  • αν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητές
  • αν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις
  • αν είναι θύμα τρομοκρατίας και, τέλος,
  • τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 

90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ(Β) ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2013

 

 
90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (Β) – ΕΣΠΕΡΙΝΑ 2013

 

 
10% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ (Β) – ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2013

 

 
ΕΠΑΛ(Α) – ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2013

 

 
ΕΠΑΛ (Α) – ΕΣΠΕΡΙΝΑ 2013

 

 
Συγκριτικό βάσεων 90% 2013-2012

 

 
Συγκριτικό βάσεων 10% – 1013%2012