Σε «συνωμοσιολογία» και «κακεντρέχεια» αποδίδει «Το Βήμα» τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για την παρουσίαση της δημοσκόπησης της εταιρείας Public Issue στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. Υπενθυμίζεται πως «Το Βήμα» εμφάνισε αντεστραμμένα τα στοιχεία δημοσκόπησης: ενώ η Public Issue έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% στη Νέα Δημοκρατία, στον πίνακα της εφημερίδας αναγραφόταν το ακριβώς αντίθετο: ΝΔ: 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.
 

Ads

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε δύο ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε η κίνηση αυτή της εφημερίδας, «Το Βήμα» τονίζει ότι είναι «παραπάνω από αυτονόητο» ότι πρόκειται περί λάθους.
 
Η απάντηση του Βήματος
 
«Δημοσκοπήσεις και θεωρίες συνωμοσίας
 
Οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούσαν πάντα σε κάποιους κύκλους εν Ελλάδι. Και δυστυχώς φαίνεται ότι ευδοκιμούν ακόμα. Ένα λάθος στον πίνακα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής ,που παρουσίαζε αντίστροφα τα ποσοστά του Σύριζα και της ΝΔ  στη δημοσκόπηση της  Public Issue  και οφείλεται προφανώς σε τυπογραφικό λάθος κατά τη μεταφορά των στοιχείων, έδωσε την αφορμή σε κάποιους κακεντρεχείς  να αρχίσουν τα σενάρια περί σκοπιμοτήτων .Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν υπήρξε πρόθεση διαστρέβλωσης της δημοσκόπησης. Άλλωστε είχε δημοσιευθεί κανονικά στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος. Όμως  φαίνεται ότι ορισμένοι που αναζητούν αφορμή για να κατασκευάσουν  εχθρούς και να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, θεώρησαν ότι  βρήκαν  πρόσφορο έδαφος για να επιτεθούν και πάλι στο «Βήμα» .Ας μην εθελοτυφλούν όμως. Το «Βήμα» θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών χωρίς να πτοείται από κραυγές ή απειλές.
 
Και επί τη ευκαιρία: Μια και κόπτονται τόσο πολύ για την ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, δεν θα ήταν σκόπιμο να απαιτήσουν από  όλες τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τα  πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και να μην αρκούνται μόνο στις εκτιμήσεις τους;».
 
Σημειώνεται πως μέσω Twitter η Public Issue είχε σχολιάσει: «Τυπογραφικό λάθος ή σκοπιμότητα; Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η δημοσκόπηση της Public Issue παρουσιάσθηκε ανάποδα, με τη ΝΔ να προηγείται!!!».
 
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημείωσε σχετικά: Για το «λάθος» του «Βήματος» ας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της εφημερίδας.