Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Στόχος, όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, είναι ο «πρώτος χώρος κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδικούς χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα».

Ads

 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αχαρνών, Σωτήρη Ντούρο, και εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία των υφυπουργών Προστασίας του Πολίτη και του περιφερειάρχη Αττικής. Στη συνάντηση υποστήριξε ότι η χρήση των εγκαταστάσεων στην Αμυγδαλέζα θα είναι πιλοτική, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία και άλλων τέτοιων χώρων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υποσχέθηκε δε, ότι θα υπάρξει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για ενίσχυση της αστυνόμευσης στο δήμο Αχαρνών.
 
Εν τω μεταξύ, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, η δημιουργία του πρώτου κέντρου, προχωρά. Σύμφωνα με το Έθνος, στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα υπάρχουν ήδη 250 κοντέινερ που είναι συνδεδεμένα με δίκτυα εξυπηρέτησης (ρεύμα – νερό – αποχέτευση) και εκεί θα μεταφερθούν 820 μετανάστες.
 
Πριν τη μεταφορά των μεταναστών θα γίνει έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών, τροποποιήσεις στη ρευματοδότηση και άλλες εργασίες, ενώ αναμένεται και η κατασκευή διπλής εξωτερικής περίφραξης. Οι μετανάστες θα μοιραστούν στα κοντέινερ ανά τέσσερις. Το κάθε κοντέινερ είναι 28τμ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δημιουργηθούν επίσης 15 πτέρυγες δυναμικότητας 820 μεταναστών, οι οποίες θα έχουν -μεταξύ άλλων- διαδρόμους πρόσβασης και ελέγχου, εγκατάστασης φυλακίων (σκοπιές), καθώς και χώρους προαυλισμού περίπου 350 τ.μ. ανά πτέρυγα.