Η Β.Σ. απεβίωσε πριν από 8 χρόνια, σε ηλικία 100 ετών, πλήρης ημερών και ιστορικών εμπειριών. Είχε προλάβει μεταξύ άλλων να ζήσει δύο πολέμους και ισάριθμες οικονομικές καταστροφές, πλην όμως δεν πρόλαβε να βιώσει τον… μάταιο κόσμο του Μνημονίου.

Ads

Το ίδιο ισχύει και για τον Γ.Α., ο οποίος πέθανε πριν από 11 χρόνια, σε ηλικία 80 ετών και πολύ πριν ακουστούν για πρώτη φορά σ’ αυτή τη χώρα οι λέξεις Μνημόνιο και ΕΝΦΙΑ.

Αμφότερους, ωστόσο, τους θυμήθηκαν εν έτει 2016 το υπουργείο Οικονομικών και – άγνωστο πως – το TAXIS,  και τους καλούν να πληρώσουν τον (μικρό ομολογουμένως) οβολό τους για τον ΕΝΦΙΑ.

Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν πριν από λίγες ημέρες, με τη μεν Β.Σ. να χρεώνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 1,5 ευρώ, τον δε Γ.Α. να καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 4,40 ευρώ. Και οι δύο καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Ads

image

image

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι απλώς μια ακόμη ιστορία της ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας, εάν οι εν λόγω «οφειλέτες» της Εφορίας δεν είχαν αποβιώσει την εποχή που δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια ΕΝΦΙΑ, ώστε να δικαιολογηθεί το όποιο, ξεχασμένο και ετεροχρονισμένο έστω, χρέος. 

Κι εάν επίσης οι κληρονόμοι τους δεν κατέβαλαν – όπως και καταβάλουν – εκείνοι τον ΕNΦΙΑ που αντιστοιχεί στην περιουσία των αποθανόντων.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο αποθανόντες συμπεριλαμβάνονται στα 2.126.411 φορολογούμενους που τους αντιστοιχεί ποσό ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ και από τους οποίους το Δημόσιο έχει προϋπολογίσει να εισπράξει κατά το 2016 συνολικά έσοδα 15.422.617 ευρώ. 

Οπότε, το ερώτημα είναι πόσοι ακόμη… πεθαμένοι συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατηγορία και στα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα.