Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και οριακό φλερτ με την αυτοδυναμία δείχνει νέα δημοσκόπηση της της Alco για το protothema.gr. Στη νέα δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει μπροστά στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 4,4 μονάδων και ποσοστό 31,7% έναντι του 27, 3% της ΝΔ.

Ads

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της Alco)  και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%). Πάνω από το όριο του 3% περνάνε οι ΑΝ.ΕΛ. που φθάνουν στο 3,2% (+0,6%).

Με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν, ωστόσο, μείνουν τελικώς εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει αρκετά ψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι αν τα κόμματα που δεν θα βγάλουν βουλευτές  συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία με 36,4%, ενώ αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πέσει στο 8%, τότε για να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα απαιτείται να λάβει άνω του 37,2%.

Τη μάχη για την πρώτη θέση φαίνεται να την καθορίζει η υψηλή συσπείρωση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (87%), αλλά και η προσέλκυση από την Κουμουνδούρου μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 είχαν επιλέξει τα κόμματα της απερχόμενης συγκυβέρνησης.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ το 11,5% όσων ψήφισαν ΝΔ, όταν η αντίστροφη ροή, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, είναι μόλις 2%. Αντιστοίχως, από τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: εννοείται του Ιουνίου 2012) οδηγείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%, όταν οι «πράσινες» διαρροές προς τη γαλάζια κάλπη είναι 12,5% και ακόμη μικρότερη η ροή προς το νεοσύστατο Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που αποσπά από τη Χαριλάου Τρικούπη μόλις το 10,5%.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοσκόπη της Palmos Analysis για το tvxs.gr ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 6,9 μονάδες της ΝΔ και συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 21,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ.