Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) και Fitch υποβάθμισαν την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) σε «ΑΑ» από «ΑΑΑ».

Ads

Σύμφωνα με την S&P, το Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει χρηματοικονομικές εταιρίες, ιδίως ξένες, να αναζητήσουν άλλου έδρα, πέρα από τη Μεγάλη Βρετανία. H S&P τονίζει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά τα ρίσκα που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και του ρόλου της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.

Παράλληλα η διαφορετική απόφαση που ελήφθη από Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία προκαλεί ευρύτερα θέματα συνταγματικού τύπου για τη Μεγάλη Βρετανία.

Eκτιμά ακόμη πως το Brexit θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

Ads

Ο Fitch από την πλευρά του εκτιμά ότι η αβεβαιότητα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιδείνωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, αλλά και σημαντικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα, αναθεωρεί στο 1,6% την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Βρετανίας το 2016, έναντι 1,9% της προηγούμενης εκτίμησης. Το 2017 και το 2018 παράλληλα, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,9%. 

Αδύναμες ωστόσο, θα είναι και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, όπως τονίζει, λόγω των λιγότερων ευνοϊκών συνθηκών στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, της μείωσης των μεταναστευτικών ροών και του περιορισμού των ξένων επενδύσεων.