«Ο τουρισμός θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή δύο τουρίστες για κάθε Έλληνα». Ο πρωθυπουργός το είπε στα σοβαρά, στη δήλωση που έκανε χθες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, και είναι η νέα εκδοχή της θεωρίας του «success story»: Μπορεί να πέθανε μια τετραπληγική γυναίκα επειδή της έκοψαν το ρεύμα και σταμάτησε η μηχανική υποστήριξη, αλλά τα νησιά βουλιάζουν από κόσμο και πρέπει όλοι να το ζήσουμε με τη φαντασία μας, γιατί στον καθέναν από εμάς αναλογούν όχι ένας, αλλά δύο τουρίστες.

Ads

 
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει ότι η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα είναι δεδομένη εντάσσεται στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Να το λένε και να το πιστέψουν για να σταματήσει η προεκλογική χαλάρωση και ο προεκλογικός εκνευρισμός που δυσκολεύει τις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μέσα στη φούρια του να πείσει ότι έχει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ στο μαντίλι του, σύμφωνα με παλαιότερη έκφρασή του, έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Γιατί αυτό που κυκλοφορεί από χθες στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια και στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι αυτό εννοούσε ο Α. Σαμαράς, ότι υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις με τον Φ. Κουβέλη προκειμένου να προταθεί και να υποστηριχθεί από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και κάποιους ανεξάρτητους.
 
Ο πρωθυπουργός δεν εξέθεσε απλώς τον Κουβέλη, δίκαια ή άδικα δεν έχει και τόση σημασία, αλλά εμμέσως επιβεβαίωσε ότι οργιάζει το παρασκήνιο, με μυστικές συνεννοήσεις στο πλαίσιο της αναζήτησης πρόθυμων να αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να σώσουν την έδρα τους και να έχουν την εύνοια της κυβέρνησης. Καθόλου κολακευτική η εικόνα που δημιουργήθηκε για τους βουλευτές εκτός συμπολίτευσης. Είναι ίσως αυτός ο λόγος για τον οποίο στη συνέχεια συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπαθούσαν να το μαζέψουν, λέγοντας ότι απλώς διατύπωσε μια εκτίμηση και δεν διαβεβαίωσε ότι έχει «δεμένους» τους 180, αφού πώς άλλωστε θα μπορούσε να γνωρίζει τις προθέσεις εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στις τάξεις των 155 βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Όμως, ήταν αργά για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, αφού είχε γίνει σαφές πως έχει στηθεί μια μεγάλη κουζίνα για να φτιαχτεί η ομάδα που θα εμποδίσει τις εκλογές, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προταθεί και το κλίμα που θα υπάρχει όταν έρθει η ώρα της εκλογής.
 
Στο μεταξύ, οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έχουν και άλλες αγωνίες: Να εκπληρώσουν μνημονιακές υποχρεώσεις για να τους βρει εντάξει η Τρόικα στον έλεγχο που θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στις σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να μην εκπέμπεται εικόνα κυβερνητικής διάλυσης. Για το πρώτο, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να πατηθούν γκάζια. Για το δεύτερο, θα γίνουν αλλαγές στο νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που έτσι και αλλιώς θα εφαρμοστεί μετ’ εμποδίων, αφού απειθαρχούν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και γενικοί διευθυντές.