Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μίλησε ο πρώην περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος.

Ads

Μιλώντας στο Radio Thessaloniki, ο ίδιος υποστήριξε πως «ήταν επιλογή των Αρχών να μην εμπλακούν με το περιστατικό και να αφήσουν τον πλου να συνεχίσει μέχρι την Ιταλία, έτσι ώστε να γίνει “πρόβλημα” των Ιταλών», ενώ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ναυάγιο στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Διεθνής πραγματογνώμονας για ναυάγιο: Το ελληνικό λιμενικό έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση

Επίσης, ο κ. Ράγκος τόνισε πως «το λιμενικό θα μπορούσε να αναγκάσει το σκάφος να έρθει σε ένα ασφαλές λιμάνι ή ακόμη και να το ρυμουλκήσουν αν χρειάζονταν Θα μπορούσαν να συνδράμουν παρακείμενα πλοία. Θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά, πριν αρχίσει το σκάφος να βυθίζεται».

Ads

Ακόμη, δήλωσε πως γενικότερα «η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εντοπίζει γρήγορα κάθε είσοδο σκάφους στον ελλαδικό χώρο». «Όσο υπάρχουν προσπάθειες να αποτραπούν οι είσοδοι από σκάφη από συγκεκριμένες οδούς, τόσο οι διακινητές θα προσπαθούν να βρουν καινούριους τρόπους», πρόσθεσε.

Όσο για την θέση στην οποία βρέθηκε το πλοίο, ο Νίκος Ράγκος υποστήριξε πως για να έρθει κανείς από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, είναι πιο ασφαλές να περάσει δίπλα από την Ελλάδα, από τα ανοιχτά της Πελοποννήσου, καθώς το πέρασμα από την Αδριατική είναι επικίνδυνο.