Το γεγονός πως το λιμενικό έπρεπε να επέμβει σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπήρχε άρνηση διάσωσης, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ναύαρχος λιμενικού εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας Νίκος Σπανός.

Ads

«Το πλοίο ήταν ένα πλωτό νεκροταφείο, σκάφος πολύ παλιό, χωρίς καθόλου πιστοποιητικά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη. Ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους», υπογράμμισε με νόημα.

Διαβάστε επίσης: Solidarity Now για ναυάγιο: Σαφής επιλογή των αρχών να μην εμπλακούν

«Συνήθως τα γυναικόπαιδα σε τέτοιου είδους ταξίδια τα βάζουν στο κάτω μέρος του πλοίου. Τους κλειδώνουν για να μην μπορούν να μετακινηθούν. Βρίσκονται σε μια φυλακή μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές μέσω Frontex. H Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό σε μας αφού στο δικό μας χώρο λάμβανε χώρα.

Ads

»Το σκάφος βρισκόταν ουσιαστικά σε κίνδυνο. Είχε πάνω ανθρώπους κρεμασμένους σαν σταφύλια, ενώ ήταν και ακυβέρνητο. Άρα πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να οργανώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, δηλαδή πλωτά – χερσαία μέσα, τα οποία πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με το λιμενικό και τον ισχυρισμό ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια, επεσήμανε τα εξής: «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο, άρα σε κίνδυνο. Έπρεπε να πράξουμε τα δέοντα. Στο Γύθειο υπήρχε μεγάλο σκάφος που μπορούσε να βοηθήσει, είναι ναυαγοσωστικό, 80 μέτρων. Οφείλουμε να του πούμε να τρέξει στην περιοχή. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, μέχρι και νοσοκομείο έχει μέσα».