Ένα χειρόγραφο σημείωμα που εντοπίστηκε στο σπίτι του Εμμανουήλ Βουλκίδη, στις 23 Ιανουαρίου του 2017, φαίνεται, σύμφωνα με τους Εισαγγελείς, να καταγράφει τις μίζες που διακινούσε η Novartis μέσω των εταιρειών του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Ο Βουλκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας New Medical Development με έδρα τα Βριλήσσια και εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Ιατρικές Εξελίξεις», περιγράφεται, τόσο από το FBI όσο και από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ως «πρόσωπο κλειδί» για το ξέπλυμα χρήματος και τη χορήγηση μιζών.  

Ads

Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Σαράφη», αλλά και τα έγγραφα του FBI, οι εταιρείες του Βουλκίδη χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα του πολιτικού χρήματος. Η Novartis διοχέτευε μέσω του Κ. Φρουζή μεγάλα ποσά στις εταιρείες αυτές ως κονδύλια διαφήμισης τα οποία ο Βουλκίδης εκταμίευε και αφού κρατούσε ένα ποσό για τις δικές του υπηρεσίες τα επέστρεφε στο Φρουζή ο οποίος τα χρησιμοποιούσε για χρηματισμούς.

Η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» κάνει εκτενή αναφορά στην εταιρεία  «Ιατρικές Εξελίξεις». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες». Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

Όμως το εντυπωσιακό που προέκυψε από την έρευνα είναι πως τα νούμερα που αναφέρονται στο ιδιόχειρο σημείωμα επιβεβαιώνονται απόλυτα από την κατάθεση τουπροστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη». Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του ο «Σαράφης», στις 27 Νοεμβρίου του 2018 λέει: «Συγκεκριμένα την 6.12.2010, ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στο Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Novartis, το ποσό των 58.000 ευρώ». Το ποσό αυτό διοχετεύτηκε σύμφωνα με τον μάρτυρα στον Λοβέρδο, μέσω του Νίκου Μανιαδάκη (ο οποίος ξεκίνησε ως προστατευόμενος μάρτυρας αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος, προσπάθησε να διαφύγει και συνελήφθη) και αφορούσε δώρο της φαρμακευτικής προς τον υπουργό γιατί την είχε ενημερώσει για το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων τα οποία είχε στη διάθεσή της ώστε να αποφύγει το κούρεμα. Στο ιδιόχειρο σημείωμα του Βουλκίδη που κατασχέθηκε υπάρχει πραγματικά η σημείωση «2010 , 6/12/2010 58.000». 

Ads

Σε άλλη κατάθεσή του ο «Σαράφης», αναφέρεται επίσης αναλυτικά σε εικονικές τιμολογήσεις που έγιναν το 2011 προκειμένου τα χρήματα τα εκταμιευτούν και να δοθούν στο Λοβέρδο. Ο μάρτυρας δίνει με ακρίβεια αριθμούς τιμολογίων και ημερομηνίες που αφορούν την εικονική διαφήμιση και καταλήγει: «Το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Μανιαδάκη, ήταν δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του GILENYA». Πράγματι, ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, έβαλε το το GILENYA στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, καθώς συμπλήρωσε το φάρμακο χειρόγραφα στον κατάλογο των φαρμάκων που είχαν ήδη εγκριθεί και απέφερε εκατομμύρια ευρώ στη Novartis. Στο ιδιόχειρο σημείωμα του Βολκίδη υπάρχουν οκτώ ποσά που φαίνεται να δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο και τα οποία μάλιστα αθροίζει ο ίδιος σε συνολικό ποσό 90.000 ευρώ, ποσό που συμπίπτει με αυτό που ο μάρτυρας περιγράφει ως μίζα, όπως και οι ημερομηνίες που καταθέτει.

Στο τέλος δε του ιδιόχειρου σημειώματος στο οποίο αναγράφονται ανά έτη και ημερομηνίες για την περίοδο 2009 – 2014 χρηματικά ποσά (πχ 2009 30 χιλ ευρώ, 2010 58 χιλ ευρώ, 2011 90 χιλ ευρώ κ.λπ) υπάρχει η σημείωση: «Συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160, Έλαβε συνολικά 433.000».  Ο υπολογισμός φέρεται να φορά πρόσωπο που έλαβε το ποσό των 433.000 αφού τιμολογήθηκε εικονικά ποσό 1.049.000 ευρώ. 

image