Νέο σίριαλ, τροφοδοτούμενο από ξένα μέσα, έχει ξεσπάσει γύρω από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή ένα βίντεο από ομιλία του το 2013 στο Ζάγκρεμπ, στο οποίο υποτίθεται ότι υψώνει το μεσαίο δάχτυλο αναφερόμενος στη Γερμανία.

Ads

Ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του προς το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD διέψευσε κατηγορηματικά ότι προέβη σε μια τέτοια άσεμνη χειρονομία, χαρακτηρίζοντας το βίντεο «ψεύτικο και προϊόν μοντάζ».

«Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδοντας τη γνησιότητα του οπτικοακουστικού υλικού.

Και συνέχισε ο Γ. Βαρουφάκης λέγοντας πως ειδικά για τον Γερμανό ομόλογό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν τον έχει προσβάλει ποτέ, «το αντίθετο, μάλιστα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η γερμανική Bild επανέρχεται στο ζήτημα, επικαλούμενη «σειρά εμπειρογνωμόνων» που υποστηρίζουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Ads

Σε κείμενό της, με τίτλο την ερώτηση εάν «είπε ο Βαρουφάκης ψέματα στην εκπομπή του Γιάουχ;», η εφημερίδα επικαλείται κυρίως την ιστoσελίδα Conflict Reporter (που καταπιάνεται συνήθως με τη γνησιότητα βίντεο από συρράξεις) και συνεργάτης της οποίας υποστηρίζει πως «δεν διαπιστώνει τίποτε που να δείχνει παραχάραξη». «Η κίνηση του χεριού του Γ. Βαρουφάκη στο επίμαχο πλάνο», υποστηρίζει, «συνάδει με την κίνηση του υπόλοιπου κορμού του».