Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τους πολιτικούς αρχηγούς απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η ύφεση έχει «γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά» και έχει προκαλέσει «δυσβάστακτα κοινωνικά προβλήματα». Η απάντηση που δίνεται στην κρίση αυτή, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ χαρακτηρίζεται από «ελλειμματική βούληση, παλινωδίες, άγονες αντιδικίες». Διαβάστε επίσης: Πρωτογενές πλεόνασμα και επίδομα θέρμανσης στην ομιλία Σαμαρά

Ads

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην επιστολή του καλεί να γίνει το βήμα της ΔΕΘ «η ευκαιρία και η πρόκληση για τις πολιτικές δυνάμεις να κοιτάξουν την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις ανάγκες της οικονομίας». «Διαφορετικά, ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχουν κι άλλη ύφεση, κι άλλη υποβάθμιση. Ακόμα και αν οι εταίροι μας αποδειχθούν υπομονετικοί, η υπομονή των Ελλήνων πολιτών εξαντλείται», συμπληρώνει.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Η ΔΕΘ παρέχει κάθε χρόνο την ευκαιρία αποτύπωσης της κατάστασης της οικονομίας και των πολιτικών που επαγγέλλονται τα κόμματα για την ανάπτυξη του τόπου.
 
Διάγουμε τον πέμπτο χρόνο μίας πρωτοφανούς ύφεσης που έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του παραγωγικού μας δυναμικού, έχει δημιουργήσει δυσβάστακτα κοινωνικά προβλήματα.  Και, δυστυχώς, όλα τούτα τα πέτρινα χρόνια αντιμετωπίζουμε την κρίση, που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή μας θέση και την εθνική μας υπόσταση, με ελλειμματική βούληση, παλινωδίες, άγονες αντιδικίες.  Αν και αρκετά καταφέραμε, αμελήσαμε ή καθυστερήσαμε την ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη ο τόπος, ενώ παράλληλα δεν καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα στοιχειώδες εθνικό πρόγραμμα για το αναπτυξιακό μας μέλλον.
 
Ο λαός μας υποβάλλεται σε συνεχείς σκληρές θυσίες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πειστεί ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο και ότι υπάρχει έξοδος από την κρίση.
 
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρατεινόμενη κρίση συνιστά ένα συλλογικό κίνδυνο, ο οποίος δεν έχει παρέλθει.  Παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε βραχύ χρονικό διάστημα, δεν έχουμε ανακτήσει πραγματικά τη θέση μας στην Ευρώπη.  Δεν έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια πραγματική ανάταξη της οικονομίας μας.  Η πρόκληση της πραγματικής αλλαγής παραμένει ανοιχτή.
 
Το 2014 είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά.  Μια έστω δειλή αντιστροφή της κρίσης πρέπει να γίνει αισθητή πραγματικότητα.  Διαφορετικά, ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχουν κι άλλη ύφεση, κι άλλη υποβάθμιση.  Ακόμα και αν οι εταίροι μας αποδειχθούν υπομονετικοί, η υπομονή των Ελλήνων πολιτών εξαντλείται.
 
Το βήμα της φετινής ΔΕΘ αποτελεί για τις πολιτικές δυνάμεις ευκαιρία και πρόκληση για να κοιτάξουν κατάματα την οικονομική πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας.  Οι στερεότυπες εξαγγελίες, οι συνήθεις υποσχέσεις, η τεχνητή αισιοδοξία ή οι μαγικές συνταγές δεν αρκούν πια.  Ο λαός μας θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, θέλει να ξέρει πού πάει.
 
Από τις πολιτικές του ηγεσίες, ο δοκιμαζόμενος και αποπροσανατολισμένος πολίτης χρειάζεται και απαιτεί καθαρές κουβέντες για την κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, καθαρές πολιτικές για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων, καθαρό πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης, καθαρό σχέδιο πνοής για την Ελλάδα που θέλουμε.
 
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Δασκαλόπουλος»