Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις, που άρχισε στις 10 π.μ. 

Ads

To πρωί απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από την διεθνή θέση, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

«Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών

Ads

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από τις διεθνές υποχρεώσεις της χώρας και σύσσωμη την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι παραδίδεται άνευ όρων στους δανειστές, συνεχίζεται, σε υψηλούς τόνους, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αντιπαράθεση για «κόφτη» και Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται ο δημοσιονομικός κόφτης, το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων.

Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίζεται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάζεται στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, η Χρυσή Αυγή για υποδούλωση της χώρας, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δίνουν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Οι ΑΝΕΛ για τα ειδικά μισθολόγια

Για βέτο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο πάγωμα των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια έκανε λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος το πρωί στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε τι έκαναν οι ΑΝΕΛ όταν έμαθαν για την τροπολογία, απάντησε χαρακτηριστικά: «Βέτο. Είπαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 επισήμανε πως πρόκειται για παλαιά θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και θα βρεθεί και γρήγορα» σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σαμποτάρουμε το νομοσχέδιο» συνέχισε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι και οι 153 βουλευτές δεν θα θέλαμε κανένα από τα μέτρα. Η έμμεση φορολογία είναι άδικη αλλά ‘δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον’.  Αυτή τη στιγμή προέχει το μεγάλο καλό στη ζυγαριά που λέγεται αξιολόγηση και χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου

• Βουλή: Νέο ρεσιτάλ χυδαιότητας από τον Κασιδιάρη [ΒΙΝΤΕΟ]

• Χατζηδάκης: Κόμμα λωτοφάγων ο ΣΥΡΙΖΑ

• Μπακογιάννη: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το Υπερταμείο και θα καταλογίσει ευθύνες

• Κόντρα Πολάκη – Βορίδη στη Βουλή [ΒΙΝΤΕΟ]

• Παπαρήγα: Αφήστε τις εφηβικές ονειρώξεις ότι η ανάπτυξη έρχεται από τις επενδύσεις

• Τσακαλώτος: Ο Σαμαράς θέλει να ρίξει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του, ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.