Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε μίνι πακέτο μέτρων για τους αγρότες το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Για μεταγενέστερο χρόνο μετατίθενται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαίωσαν επίσης ότι η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ενώ ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως «ότι παίρναμε, θα πάρουμε».

Ads

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι ο φόρος για τα ακίνητα συζητήθηκε σε γενικές γραμμές και υποστήριξε ότι «δεν είναι κάτι που βιάζει». Απέρριψε δε τα «σενάρια», λέγοντας «Δεν ισχύουν τα σενάρια τα οποία συζητώνται. Ισχύει πως ό,τι παίρναμε θα πάρουμε». 

image
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/FosPhotos

«Ενημέρωσα γενικά για την οικονομία, το συμβούλιο κορυφής αύριο, το Eurogroup και το ECOFIN. Μιλήσαμε γενικά και για το φορολογικό που θα κατατεθεί την Άνοιξη» υποστήριξε επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ζήτημα των αγροτών συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. «Οι αποφάσεις που πήραμε για τα αγροτικά θέματα δίνουν μία ρεαλιστική λύση στα πραγματικά προβλήματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δίνει προοπτική στους υπάρχοντες αγρότες και κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πάνε στην περιφέρεια από τις πόλεις» πρόσθεσε. 

Ads
image
Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών της κυβέρνησης θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και την ανεργία. «Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η χώρα μας να έχει ένα αξιόλογο παρκέτο στα χέρια της γιατί με αυτό θα τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Μιλήσαμε και για τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ώστε να είμαστε δίκαιοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σκοπός της κυβέρνησης, τόνισε ο κ.Βενιζέλος, είναι «να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα» και τόνισε ότι με το ειδικό τέλος ακινήτων επιτεύχθηκαν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τώρα ήρθε η ώρα για την ανακούφιση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το ειδικό τέλος ακινήτων. 

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική που δίνει απάντηση σε παρά  πολλά ζητήματα των αγροτών». Επιπλέον τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί συγκεκριμένη διεκδίκηση για να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους. 

image
Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι δεν συζητήθηκα αναλυτικά αλλά διαβεβαίωσε ότι «η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα τους».

Πακέτο μέτρων για τους αγρότες

Αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Έχουμε μελετήσει όλα τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών, και τα δώδεκα. Έχουμε επεξεργαστεί λύσεις και προτάσεις. Τις θέσαμε υπόψιν του Πρωθυπουργού και των αρχηγών απόψε και έχουμε την έγκριση τους και την πλήρη υποστήριξη τους να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις για την επίλυση και των υπολοίπων. Επειδή ορισμένα θέματα άπτονται του  δικού μας υπουργείου, αλλά απαιτούν τη συνεργασία και με άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτές τις λύσεις» επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης.

«Η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια που είχε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα δίκαια αιτήματα των αγροτών» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας: «Αισιοδοξώ ότι οι αγρότες κατανοούν τη δύσκολη περίσταση που περνάει η πατρίδα μας. Το ’13 είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους τους Έλληνες και νομίζω ότι θα επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες».

Στο Μαξίμου αποφασίστηκε μίνι πακέτο μέτρων για τους αγρότες το οποίο περιλαμβάνει: μείωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, που θα δοθεί σε δύο δόσεις. Το ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο, επιστροφή ΦΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ σε 240.000 αληθινούς αγρότες, διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για τους αγρότες που γεννήθηκαν το 1948, διευθέτηση των υποθηκών από την παλαιά τράπεζα της Αγροτικής. Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης. 

Στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των αγροτών οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν δευσμευτεί  ότι θα θέσουν τα αιτήματα τους στο τραπέζι της επόμενης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, είχε σημειώσει ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο από εκείνο των ναυτεργατών και ζητά υποχωρήσεις στο μέτρο του εφικτού και εξαντλητικό διάλογο.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένετε στο λάθος
  
«Η εικόνα των υψωμένων χεριών για λίγα λαχανικά, που έκανε τον γύρο του κόσμου, αποτελεί την αψευδή μαρτυρία της τραγωδίας που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, την αφιερώνουμε στους τρεις αρχηγούς-εταίρους» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 
«Αντί να συσκέπτονται για το πώς θα πατάξουν τους αγώνες των αγροτών και των εργαζομένων, επιδεικνύοντας έναν αυταρχισμό χωρίς προηγούμενο, θα όφειλαν να αξιοποιήσουν την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, για να απαιτήσουν την εγκατάλειψη του μνημονίου. Αντίθετα εμμένουν στο λάθος, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Φορολογούν αδιακρίτως τους πολίτες, προωθούν την δήμευση των ακινήτων, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, ακυρώνουν την δημοκρατία» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Η κοινωνία, ωστόσο, δεν θα μείνει απαθής και θα αγωνιστεί με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για μια ζωή με αξιοπρέπεια» καταλήγει.

ΑΝ.ΕΛ: Στάχτη στα μάτια του κόσμου η σύσκεψη

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» χαρακτήρισε τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Μια εικόνα 1000 λέξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να δώσουν υποσχέσεις που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να μιλήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου την οποία συνεχίζουν να εφαρμόζουν», σχολίασε.