«Η υποδοχή του 5ετούς ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε, όμως τα καταφέραμε, αφήνοντας πίσω κάποιους στη μιζέρια τους», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το μεσημέρι της Πέμπτης, σχετικά με έξοδο της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «δοκιμαστική».

Ads

«Σήμερα ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό στο μέλλον», «Ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις ίδιες τις αγορές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα ανοίξαμε τον δρόμο και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια».

Όπως είπε η υποδοχή της Ελλάδας στις αγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συμπληρώνοντας ότι η χώρα «ζητούσε 2,5 δισ. ευρώ και προσφέρθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, ενώ όλα τα επιτόκια πέφτουν».

«Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση», σημείωσε απευθυνόμενος στους πολίτες. «Μην κάνουμε το λάθος έχουμε δρόμο για να βγούμε οριστικά από την κρίση», σημείωσε.

Ads

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ο Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι πολλοί ειρωνεύτηκαν αρχικά την εξαγγελία για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, και ότι «ακόμη αντιδρούν με μιζέρια σα να λυπούνται, σα να θλίβονται, σα να παρακαλούσαν να έρθει άλλο μνημόνιο… Η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους περίμεναν νέο μνημόνιο».

Κλείνοντας το μήνυμά του ανέφερε ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν εξαιτίας της πίστης, του σχεδιασμού, της σκληρής προσπάθειας, της σοβαρότητας και των σκληρών διαπραγματεύσεων.