O περσινός εφιάλτης των άδειων ταμείων απειλεί ξανά την κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ταλαντεύονται σε οριακό σημείο και γύρω από την αξίωση του ΔΝΤ για νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων 3,6 δις ευρώ.

Ads

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters φέρονται να δήλωσαν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, με βάση τα τρεχοντα δεδομένα, επαρκούν «έως τα τελη Μαίου, με αρχές Ιουνίου» για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και να μην υπαρξει χρεοκοπία.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, όχι όμως και δραματική όπως πέρυσι», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Όσο όμως περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, εαν χρειαστεί», είπε.

Ads

Στο δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται ξανά ρευστό από δημόσιους φορείς, καλώντας πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες επιχειρήσεις να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτο έχει προχωρήσει, όπως αναφέρει το πρακτορείο, από το 2015, σε επαναγορές (repos) άνω των 9 δισ. ευρώ που το μεγαλύτερο μέρος τους αναχρηματοδοτείται τακτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση έχει ζητήσει να σταλούν στην Τράπεζα της Ελλαδος τα ταμειακά διαθέσιμα από του ΟΑΕΔ, της ΕΥΔΑΠ, του ΕΟΠΥΥ, του Ταμείου Νομικών και της Βουλής. Τα διαθέσιμα των εν λόγω φορέων ακτιμάται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.