Δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά πιθανότατα θα αναλάβει έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο με περιορισμένες εξουσίες, που θα το διατηρεί «στο τραπέζι» ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις.

Ads

Αυτό γράφει σήμερα το Reuters, σε άρθρο του με τίτλο «IMF will stay out of Greek bailout, to take special status: sources», για το οποίο το διεθνές πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις από δύο ανώτατες πηγές.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, εδώ και πάνω από ένα χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Αλλά το Ταμείο -όλο και περισσότερο υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και πλέον διαπραγματεύεται έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να μείνει στο παιχνίδι διαδραματίζοντας έναν λιγότερο επίσημο ρόλο, σημειώνει το Reuters.

«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας», αναφέρει αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο.

Ads

Κι εξηγεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο από τη στιγμή που ο Γερμανός Οικονομικών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει μεν στη συμμετοχή του Ταμείου, απορρίπτει δε τις εκκλήσεις τής επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους. «Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει “δεν παραβιάζω τους κανόνες” και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι “βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι”», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Όσον αφορά τον ακριβή ρόλο που το ΔΝΤ σχεδιάζεται να αναλάβει, αυτός ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά εικάζεται ότι θα είναι ένας ρόλος μεγαλύτερος του απλού συμβούλου. «Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να καταρτίζει προτεινόμενες συμφωνίες και διαπραγματευτικά έγγραφα καθώς και να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, σημειώνει.

Το δημοσίευμα γράφει επίσης, πως αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το ΔΝΤ συζήτησαν στην Ουάσινγκτον αυτές τις ημέρες αυτό το ιδιαίτερο καθεστώς του οργανισμού, το οποίο -σύμφωνα πάντα με το Reuters- υποστηρίζεται από την ελληνική πλευρά, γιατί πιστεύεται ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να έχει στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μία συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά το «παράθυρο» πλέον είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από τη γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σημειώνει καταληκτικά το δημοσίευμα, και προειδοποιεί πως αυτό θα πρέπει να γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές.