To προκαταρκτικό deal κυβέρνησης – δανειστών για τα βασικά θέματα της αξιολόγησης έχει ήδη κλείσει όπως μεταδίδει το Reuters, κάνοντας λόγο για συμφωνία τόσο στα δημοσιονομικά (αφορολόγητο όριο, περικοπές συντάξεων), όσο και στα εργασιακά και τη ΔΕΗ.

Ads

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία προβλέπει περικοπές των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ με επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του 1% (1,8 δις ευρώ) του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, δύο αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί τελικά να προχωρήσεισε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων όπως αρχικά ζητούσε το ΔΝΤ, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αποκατασταθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία για τη ΔΕΗ προβλέπει έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Ads

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters θεωρούν ότι βρισκόμαστε πλέον κοντά στην επισφράγιση της συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου – μια εκτίμηση, που επιβεβαιώνει και τα χθεσινά μηνύματα αισιοδοξίας για άμεσο κλείσιμο του staff level agreement από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως που ερωτήθηκε για τις πληροφορίες του Reuters δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Πηγή της Επιτροπής είπε επίσης ότι υπάρχει μεν πρόοδος αλλά όχι οριστική συμφωνία. 

Αντίστοιχα, κυβερνητική πηγή στην Αθήνα σχολίασε, πως «όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως». Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Την ίδια ώρα,  και το Euronews επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες μεταδίδει ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου κι έως τότε θα είναι έτοιμο και το staff level agreement.

Χθες, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι η αξιολόγηση «θα κλείσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένετε» και ότι ήδη «έχουν λυθεί τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά».

Το επόμενο βήμα θεωρείται πλέον η απόφαση για επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα – μια απόφαση, που είναι πιθανό να ληφθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.