Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο. Η αιτία της αναβολής είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο σύμφωνα με την τρόικα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Η πηγή του πρακτορείου δήλωσε ότι «οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και τρόικας διευρύνονται και ότι το ταξίδι προς το παρόν παγώνει». «Οι Έλληνες λένε: ‘Κάνουμε αρκετά’ και η τρόικα χρειάζονται νέα βήματα για να κλείσει ο προϋπολογισμός» πρόσθεσε ο ίδιος. Δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «κανείς δεν επιστρέφει στην Ελλάδα γιατί κανείς εκεί δεν θέλει την τρόικα».

Ads

Παρόλα αυτά, κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επιμένει πως «τίποτε δεν έχει αλλάξει. Τους περιμένουμε στις αρχές της επομένης εβδομάδας όπως είχε προγραμματισθεί» – άποψη που υποστηρίζεται και από άλλους κύκλους του Υπουργείου.

Όμως, «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση», σχολίασε σχετικα εκπρόσωπος της Κομισιόν, την ώρα που εκπρόσωπος του ΔΝΤ νωρίτερα έλεγε πως η αποστολή του Πολ Τόμσεν είναι προγραμματισμένη κανονικά για την Τρίτη. 

Σημειώνεται πως τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συμφωνήσουν για την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην διαπραγμάτευση με την τρόικα όσο και για την πορεία των ανοιχτών θεμάτων. Παρόλα αυτά, και τις δυο συναντήσεις μονοπώλησε το θέμα που έχει προκύψει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης γύρω από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. 

Ads