Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο η κεντροαριστερά είναι ένας όρος και χώρος «που διαιρεί και ακυρώνει τον πολύ σημαντικό χώρο του προοδευτικού Κέντρου». Κατά την Φώφη Γεννηματά η κεντροαριστερά είναι ένας «χώρος ευρύτερος» που «εμπεριέχει και το προοδευτικό κέντρο» και που «δεν θα τον χαρίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Εως ότου – και εφόσον – επιλυθεί ο ιδεολογικός και πολιτικός γόρδιος δεσμός μεταξύ του πρώην και της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι δύο εν λόγω προσεγγίσεις καταδεικνύουν απλώς τα κλιμακούμενα στρατηγικά αδιέξοδα της, όποιας, κεντροαριστεράς την ώρα που ο συγκεκριμένος χώρος εμφανίζεται να επιδιώκει την ανασύνταξη, την μετεξέλιξη και την διεύρυνσή του.

Ο «σταθμός» του Αυγούστου

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ορίσει τον Αύγουστο ως τον τελευταίο μήνα προβληματισμών, διεργασιών και ζυμώσεων πριν τοποθετηθούν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι στο θέμα της συγκρότησης νέου ενιαίου φορέα και της ανάδειξης αρχηγού από την εκλογική βάση. Ούτε η μορφή του φορέα όμως είναι ακόμη σαφής, ούτε καν η εκλογική βάση στην οποία απευθύνεται. Και η στρατιά των εν δυνάμει και υποψηφίων αρχηγών αυξάνεται συνεχώς, με οργανωτικές, διαδικαστικές και ιδεολογικές προφάσεις.

Ads

Η εβδομάδα που πέρασε, αντί να βρίσκει την Δημοκρατική Συμπαράταξη να κεφαλαιοποιεί τα οφέλη του πρόσφατου συνεδρίου, την βρήκε στη δίνη ενός ακόμη ανοιχτού εμφυλίου – για την ακρίβεια, μιας ακόμη πράξης στην κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και την ομάδα του.

Επισήμως, η αιτία του – πολλοστού – καυγά ήταν πως στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν μετέχει κανέναν στέλεχος της ομάδας του ευρωβουλευτή. Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτό συνέβη επειδή δεν έγινε ουσιαστική πρόταση από την Φώφη Γεννηματά, κατά την ηγεσία της παράταξης προτάσεις έγιναν αλλά οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη πρόσχημα ανάδειξης των διαχωριστικών γραμμών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραμένει, παρ’ ότι δεν το δηλώνει ανοιχτά, στη λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους αρχηγούς.

Ενας ακόμη εν δυνάμει υποψήφιος αρχηγός, ο Γιάννης Ραγκούσης, βρίσκεται στη λίστα των σημερινών ραντεβού της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν την προοπτική ένταξής του στον νέο φορέα – μια προοπτική, που άνοιξε μετά την συμμετοχή Ραγκούση στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την μετέπειτα απομάκρυνσή του από την «Ωρα Αποφάσεων». Οι πληροφορίες, ωστόσο, τον φέρουν να επιστρέφει με ηγετικές βλέψεις – βλέψεις, τις οποίες εμφανίζεται να κλιμακώνει εσχάτως κι ένας ακόμη πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο ρόλος του Βενιζέλου

Θα μπορούσε να είναι απλώς ένας… πολιτικός μύλος, αν δεν ήταν τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού αθροίσματος χωρίς ιδεολογική στόχευση, χωρίς πολιτική πλατφόρμα και χωρίς συμπαγή πρόταση προς την κοινωνία. Η κεντροαριστερά ή το ευρύτερο κέντρο εξακολουθεί να διακηρύσσει την ανασύνταξή του χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα εάν θα πορευθεί ως ενιαίος φορέας ή ως συνομοσπονδία συνιστωσών και διαφορετικών κομμάτων, χωρίς να έχει απεγκλωβιστεί από την αφ’ υψηλού καθοδήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και χωρίς να έχει απαντήσει στο δομικό ερώτημα των συμμαχιών που θα επιλέξει.

Τα δύο τελευταία ζητήματα είναι κι εκείνα που εξακολουθούν να προμηνύουν θυελλώδες φθινόπωρο σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά δείχνει όλο και πιο έντονα να προσχωρεί στην γραμμή Μητσοτάκη και στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο του οποίου ηγείται φανατικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκείνος όμως ζητά συνεχώς περισσότερα. Το τελευταίο του χτύπημα ήταν η αποκήρυξη της κεντροαριστεράς υπέρ του «προοδευτικού κέντρου», στα μετόπισθεν διαρρέει εντέχνως – και μάλλον σκοπίμως – μέσω συνομιλητών του ότι σκέφτεται την δημιουργία νέου κόμματος, και παραπλεύρως φροντίζει να κρατά ανοιχτούς διαύλους με τις πλευρές Ανδρουλάκη, Γερουλάνου αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το εάν, άλλωστε, ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι θα μετάσχουν τελικώς στο εγχείρημα του ενιαίου φορέα είναι ένας κομβικός παράγοντας για τις περαιτέρω εξελίξεις, ο ίδιος ωστόσο έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει μετά το καλοκαίρι. Οποια όμως κι εάν είναι η απάντησή του, η Φώφη Γεννηματά δείχνει ήδη να αμφισβητείται από αρκετές πλευρές εντός, και πέριξ του κόμματός της. Όπως αμφισβητείται – δημοσκοπικά τουλάχιστον – και η ορθότητα της επιλογής σύμπλευσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την οξεία και πολωτική αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας…