Αίσθηση έχουν προκαλέσει η κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και οι διαρροές σχετικά με τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στις συγκρούσεις στον πυρηνικό σταθμός της Ζαπορίζια.

Ads

Σημειώνεται πως το Κίεβο έκανε  λόγο για επίθεση και βομβαρδισμό από τους Ρώσους στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού συγκροτήματος, πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό για το ενδεχόμενο μιας τραγικής εξέλιξης με διαρροή ραδιενέργειας. Ωστόσο το βράδυ της ίδιας ημέρας οι ΗΠΑ διέρρευσαν πως «δεν υπάρχουν στοιχεία για ρωσική επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες» και πως στη μάχη χρησιμοποιήθηκε «ελαφρύς οπλισμός».

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με «επείγον» μήνυμα προς τις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη, επισήμανε να μην κάνουν χρήση και να μη διαδώσουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο σχετικά με τις συγκρούσεις, τις οποίες χαρακτήριζε «έγκλημα πολέμου» από την πλευρά της Ρωσίας. 

Συγκεκριμένα, ο επίσημος λογαριασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο στο Twitter ανέφερε ότι ήταν «έγκλημα πολέμου η επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» και ότι «ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τον Πούτιν οδηγεί την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα».

Ads

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ένα σημείωμα στα γραφεία δημοσίων υποθέσεων στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ζητώντας τους να μην εγκρίνουν τη δήλωση. «ΕΠΕΙΓΟΝ: Μην κάνετε retweet το μήνυμα της πρεσβείας στο Κίεβο ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε κάνει retweet – καταργήστε το το συντομότερο δυνατό» έγραφε το μήνυμα.

«Δεν έχουμε αποδείξεις»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, σύμφωνα με μια Αμερικανίδα αξιωματούχο του πυρηνικού τομέα.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς σαμποτέρ για την επίθεση στον χώρο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια. «Χθες το βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγινε προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια τερατώδη πρόκληση», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ.