Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από το Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, να απορρίπτει τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ads

Υπέρ του νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, αλλά και οι μη προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η συζήτηση για συνεχιστεί την Παρασκευή επί των άρθρων και ενδεχομένως να γίνει και τρίτη συνεδρίαση. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το άρθρο 2 το οποίο, όπως τόνισε, ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης. Πρόκειται για το άρθρο που αναφέρεται στις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα. Σημειώνεται πως 139 ιστορικοί με κείμενό τους ζητούν την απόσυρση του εν λόγω άρθρου με το οποίο «περιορίζεται η ελευθερία του λόγου καθώς και η επιστημονική έρευνα».

Το άρθρο 2 διαμορφώθηκε μετά τις προσθήκες του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, οι οποίες προβλέπουν την ποινικοποίηση της άρνησης εκτός του Ολοκαυτώματος και της γενοκτονίας των Ποντίων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Είχε προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος από 38 βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αντίθετα στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλήφθηκε τελικά η ρύθμιση για την επέκταση συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, θέμα για το οποίο έχει καταδικαστεί ήδη μια φορά  η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αναμένεται και νέα καταδίκη μετά την προσφυγή 162 ζευγαριών. 

Οι προσθήκες Αθανασίου

  • Τιμωρείται η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπαίνει ονομαστικά, γιατί θα πρέπει να μπουν και οι 53 γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή.
  • Τιμωρείται και όποιος υποκινεί πράξεις ή ενέργειες βίας ή μίσους
  • Τιμωρούνται και οι πράξεις που γίνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι είναι «πολυσύνθετο» ζήτημα που «χρειάζεται μελέτη», καθώς «έχει πολλές παραμέτρους» (κοινωνικές, ασφαλιστικές, θρησκευτικές, οικογενειακού δικαίου κ.ά.). Υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου, το οποίο είναι υπό επεξεργασία, και όχι στον αντιρατσιστικό νόμο. Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε την τροπολογία επισημαίνοντας ότι «δεν είναι αόρατα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών και δεν μπορούμε δεχόμαστε τα καλά της δύσης, αλά καρτ».

Ads