Η σύγκρουση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων με τη ΔΕΗ για το πώς θα φτιαχτούν οι λίστες των ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου να γίνει άμεσα η επανασύνδεση του ρεύματος, μαίνεται την ώρα που η θερμοκρασία πέφτει και ο χειμώνας αγριεύει. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και το θέμα πήρε πάνω  του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ μέχρι χθες το Μέγαρο Μαξίμου τα είχε αφήσει όλα στα χέρια του ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη. Της Αγγελικής Σπανού 

Ads

 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (μιλώντας στον ΑΝΤ1) ανακοίνωσε ότι θα γίνει κλιμακωτή επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ανάλογα δηλαδή με την κατανάλωση ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος επανασύνδεσης για όσους έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτή είναι μια άλλη θεωρία, από εκείνη που ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης εξαγγέλλοντας επιβάρυνση 50 λεπτών για όλους, ενώ μόλις την προηγούμενη μέρα είχε αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια. Σήμερα το οριζόντιο έγινε κλιμακωτό και έπεται συνέχεια αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε σοβαρότητα στη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης πρωτοφανούς στα ελληνικά μεταπολεμικά χρονικά.
 
Oι επασυνδέσεις ρεύματος έχουν αρχίσει ήδη και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο κ. Κεδίκογλου, πρόκειται για 10.000 – 15.000 οικογένειες, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πόσοι είναι αυτοί που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω φτώχειας. Αυτό προκύπτει από όσα λένε οι Δήμαρχοι μεγάλων δήμων για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευθύνης τους. Η ΔΕΗ περιμένει στα στοιχεία από τους δήμους, οι δήμου ζητούν τα στοιχεία από τη ΔΕΗ, που επικαλείται την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και το αποτέλεσμα είναι ότι το κακό μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή, αφού το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και δεν φαίνεται εφικτό να λυθεί στο άμεσο μέλλον.
 
Άλλωστε, ένα θέμα είναι το ρεύμα, άλλο θέμα είναι η θέρμανση και η οικονομική αδυναμία πολλών ή των περισσότερων να πληρώσουν το πετρέλαιο για να λειτουργήσει το καλοριφέρ που οδηγεί σε επικίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αυτοσχεδιασμούς. Αυτό το ζήτημα, του πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης, έχει βγει από την ατζέντα της συζήτησης, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι λυμένο με τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Το γεγονός ότι πανάρχαιες ελιές στην Κρήτη γίνονται καυσόξυλα (όπως αποκαλύπτει σήμερα ρεπορτάζ στην Καθημερινή) και ότι η αιθαλομίχλη δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη δεν λαμβάνεται υπόψιν και πάντως δεν προκαλεί τόσο σοβαρή ανησυχία ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις.
 
Είναι, ωστόσο, μείζον για την κυβέρνηση να μην «σκάσει» άλλη ανθρώπινη τραγωδία μέσα στα Χριστούγεννα και για το λόγο αυτό υπάρχει άγχος προκειμένου να επανασυνδεθεί, τουλάχιστον, το ρεύμα στα σπίτια όπου ζουν άνθρωποι σε μεγάλη οικονομική αδυναμία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κεδίκογλου, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι ενταγμένες περίπου 500.000 οικογένειες και τα χρέη τους θα «παγώσουν» προσωρινά για να μην τον πνίξουν.
 
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, ανακοίνωσε ότι με υπεύθυνη δήλωση προς τη ΔΕΗ οι πολίτες που έμειναν άνεργοι μέσα στο 2013 θα μπορούν να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Η διευκρίνιση αυτή έγινε επειδή στις προϋποθέσεις ένταξης υπήρχε πρόβλεψη μόνο για όσους ήταν άνεργοι έως το Νοέμβριο του 2012.
 
Στο μεταξύ, τα επτά σημεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη, του δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να προσέλθουν από σήμερα και έως την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες του δήμου Αθηναίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δηλαδή έχει κοπεί το ρεύμα ή πρόκειται άμεσα να κοπεί λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
 
Περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται από σήμερα αποκλειστικά στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στο τηλέφωνο «1595».
 
Η ενεργειακή φτώχεια ήρθε με βίαιο και δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μετά το θάνατο της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη και έχει σκεπάσει όλα τα άλλα: Τις χιλιάδες των αστέγων, τις ουρές στα συσσίτια των δήμων, τα προγράμματα δωρεάν σίτισης σε παιδιά που πεινάνε, τις ψυχικές διαταραχές υπερχρεωμένων, τη νέα αύξηση των ανέργων – παρά το success story που παραμένει κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.