Δεκτό έκανε τελικά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το δεύτερο αίτημα του ΚΙΝΑΛ, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής.

Ads

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μετέφερε τελικά τη συνεδρίασή της στις οκτώ το πρωί (αντί στις 12 που είχε νωρίτερα ζητήσει), κάτι που έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και θα παραχωρήσει την αίθουσα.

Προηγήθηκε το «στοπ» από το Προεδρείο στο σχέδιο του Νίκου Ανδρουλάκη να συμμετάσχει στη συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση μομφής που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης κι ας μην είναι βουλευτής, προκαλώντας την οργή του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε την «μικρή» αίθουσα της Βουλής για να κάνει ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, με στόχο το βίντεο να «μοιραστεί» στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να υπάρχει και η δική του παρέμβαση στην συζήτηση για την πρόταση μομφής. Διαδικασία εντός των κανονισμών της Βουλής.

Ads

Το αίτημα, ωστόσο, για παραχώρηση αίθουσας για τη συνεδρίαση της ΚΟ, δεν έγινε δεκτό από το Προεδρείο της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εξηγώντας: «Ζήτησε ο κύριος Ανδρουλάκης να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής, την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των αρχηγών των κομμάτων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει η κοινοβουλευτική του ομάδα συνεδρίαση, δεν ήταν σε ώρα που συνεδρίαζε η Ολομέλεια του κοινοβούλιου. Πρέπει να λυθεί στην διάσκεψη των προέδρων το ζήτημα, γιατί δεν είναι κάτι που θα γίνει μία φορά αλλά θα γίνεται συστηματικά δεδομένης της κατάστασης».

Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, «στη συζήτηση του προϋπολογισμου έδωσα γιατί ήταν η πρώτη φορά που κύριος Ανδρουλάκης ως νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα μιλούσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, αυτή την άδεια, αλλά δεν μπορώ μόνος μου να χειριστώ αυτό το θέμα και πρέπει να το αποφασίσουμε στην διάσκεψη των προέδρων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος Ανδρουλάκης δεν έμεινε ευχαριστημένος με αυτή μου την στάση αλλά δεν μπορώ να παίρνω τέτοιες αποφάσεις ενώ η Βουλή έχει μια τέτοια κορυφαία διαδικασία και κυρίως δεν μπορεί να λαμβάνουμε αποφάσεις κατά περίπτωση».

ΚΙΝΑΛ: «Πρωτοφανής μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις»

Το Κίνημα Αλλαγής με μια αιχμηρή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική» την απόφαση Τασούλα κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις» και καλεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».