Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε το βράδυ μετά το πέρας της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό δημοσιεύει το real.gr.

Ads

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες στο οποίο έχουν προβεί χώρες των Βαλκανίων και σημειώνεται ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκύψει στη χώρα εξαιτίας αυτού. Επίσης, γίνεται αναφορά στην έναρξη φύλαξης των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

Στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

Επιπλέον προτείνεται επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ αλλά και αύξηση του αριθμού προσφύγων που αυτές θα δεχτούν. Τέλος, τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να υπάρξει ομολοποίηση στη ζώνη Σένγκεν και να σταματήσουν οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι πριν από το τέλος του έτους. 

Ads

Το προσχέδιο