Οι «σκληροί» του Visegrad επανέρχονται με τον ένα εκ των «4», τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, να προκαλεί ξανά ζητώντας… θυσία της Ελλάδας «για το καλό της Ε.Ε.».

Ads

«Είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ», δήλωσε ο σλοβάκος πρωθυπουργός στην εφημερίδα Hospodarske Noviny, σε συνέντευξή του για την προσφυγική κρίση και τον διχασμό στην Ευρώπη.
Κλιμακώνοντας, δε, το προκλητικό κρεσέντο ο Ρόμπερτ Φίτσο λέει στην ίδια συνέντευξη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα από το περασμένο καλοκαίρι:

«Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες απολύτως τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα», φέρονται να του είχαν πει, σύμφωνα πάντοτε με τον Φίτσο.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανεβάζει τους σκληροπυρηνικούς τόνους για το προσφυγικό, εν όψει και των εκλογώνστη χώρα του το Σάββατο όπου οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν και πάλι ως φαβορί. Ο Φίτσο είναι – τύποις τουλάχιστον – σοσιαλδημοκράτης, αλλά έχει ταυτιστεί πλήρως με τιςακροδεξιές θεσεις του άτυπου ηγέτη των «4» του Visegrad, τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ads