Σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα τόνισαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου τους χρησιμοποίησε για νομιμοποιήσει τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που νομοθέτησαν.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης ο οποίος προήδρευε της επιτροπής τόνισε πως η αλλοίωση των προτάσεων της επιτροπής είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «Ξέρω καλά ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα και πάντως δεν νομοθετεί καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή -δυστυχώς και για τις νομοπαρασκευαστικές».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, σχετικά με το τελικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ότι «αν πάρει κανείς το κείμενο που δώσαμε εμείς και αυτό που είναι στη Βουλή, με χειρόγραφα με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικών βελτιώσεων που κάποτε δεν έχουν καμία σχέση με νομοτεχνική βελτίωση, είναι κατάργηση ή προσθήκη εδαφίων, διατάξεων, κτλ, βλέπεις χειρόγραφο κείμενο. Αυτός είναι ο τρόπος που νομοθετούμε, δυστυχώς».

Ads

Επιπλέον, ο καθηγητής Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Μπιτζιλέκης, ο οποίος νόμιζε ότι με τι προτάσεις του θα νομοθετήσει εκείνος, δήλωσε ότι «προφανώς υπήρξε και άλλη επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που τελικά πρότεινε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε … η δική μας επιτροπή εισηγήθηκε αλλαγές, κατέθεσε σχέδιο … από αυτές τις αλλαγές ορισμένες δεν υιοθετήθηκαν … άλλες προτάθηκαν, που δεν ασχοληθήκαμε εμείς».

Τέλος, όσον αφορά την σημαντική αυστηροποίηση των ποινών που προωθήθηκαν ο κ. Μπιτζιλέκης τόνισε ότι ήταν «αποτέλεσμα η προσπάθεια που είχε αρχίσει στη χώρα πριν πολλά χρόνια για “αποπληθωρισμό” ποινών τελικά να καταστεί απρόσφορη».