«Διάσταση απόψεων για το ενδεχόμενο αστάθειας» είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας “Καθημερινή”, ενώ η “Δημοκρατία” προαναγγέλλει το «τέλος του Βενιζέλου». Είναι δύο συμπεράσματα από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που ακολούθησαν στη συνέχεια διαφορετικούς δρόμους. Ο Α. Σαμαράς, με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, διεμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η πραγματικότητα ορίζει πως αν η Ελιά αποδοκιμαστεί στις κάλπες δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ads

Το ερώτημα είναι αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι που εμφανίζονται να διαφωνούν εννοούν αυτά που λένε. Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει το εκλογικό δίλημμα περίπου όπως η Χαριλάου Τρικούπη αλλά προσαρμοσμένο στα γαλάζια μέτρα: «Σταθερότητα ή περιπέτεια», «Σαμαράς ή Τσίπρας». Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να χωρέσουν στις ίδιες ράγες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να κερδίσουν μαζί από την επίταση της πόλωσης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι επίσης προφανές ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να φέρει την αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του Ευ. Βενιζέλου. Ο ίδιος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου, ωστόσο στα πηγαδάκια της Βουλής και σε πολιτικά γραφεία τα σχετικά σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που βλέπει μπροστά του τον γκρεμό, η ΝΔ έχει ακόμη κάποιες εφεδρείες και πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών θα επιχειρήσει την ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κάτι που συζητείται στο παρασκήνιο είναι ότι σημερινοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και άλλοι βουλευτές, πόσο μάλλον οι ανεξάρτητοι Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, είναι πολύ πιθανό ότι θα δώσουν μάχη υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας στηρίζοντας Α. Σαμαρά ό,τι και αν αποφασίσει κεντρικά το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, υπάρχει προσδοκία για μια ανάλογη στάση από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως ο Β. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός που έχουν δηλώσει αντοιχτά την αντίθεσή τους σε κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ενα ακόμη ερώτημα είναι αν το δίλημμα «Ελιά ή χάος» πιάνει και ως προς αυτό δεν έχουν ακόμη μιλήσει οι δημοσκοπήσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι αυτή η γραμμή θα φέρει τελικά την αναγκαία συσπείρωση για να επιτευχθεί αξιοπρεπές ποσοστό. Κανείς δεν λέει ποιο είναι αυτό αλλά ανεπισήμως ακούγεται και με το 7% μπορεί να καλυφθούν υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάει κάπως καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ads

«Χωρίς εμάς κυβέρνηση δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και απέρριψε την κριτική που δέχεται ότι θέτει με εκβιαστικό τρόπο το εκλογικό δίλημμα λέγοντας ότι απλώς περιγράφει την πραγματικότητα «με δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο τρόπο». Εχει, πάντως, ενδιαφέρον ότι για μια ακόμη φορά δεν μίλησε με αριθμούς παραπέμποντας στη «συνολική εικόνα» που του αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών του εκλογικού αποτελέσματος:

«Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα. Δεν πρέπει το βράδυ του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τοποθετηθεί δημόσια γι αυτό το ζήτημα, με την εξαίρεση του Θ. Πάγκαλου που έχει κάκιστες σχέσεις με τον Ευ. Βενιζέλο, υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη ότι η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται από τις επιδόσεις της Ελιάς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, έφτασε στο σημείο να πει ότι θα γίνουμε Ουκρανία αν δεν ψηφίσουμε «σωστά».

Μιλώντας στο Βόλο σε εκδήλωση της Ελιάς, έθεσε το θέμα ως εξής: «Θέλουμε η χώρα να βγει από τα αδιέξοδά της, από τα μνημόνια και να ακολουθήσει το δρόμο της σταθερότητας ή θέλουμε η χώρα το βράδυ των εκλογών να είναι μια χώρα η οποία θα υποστεί αυτά που υπόκεινται οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ουκρανίας, της Τουρκίας;».

Φυσικά, κανείς από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποδοκίμαστε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που βλέπει σκηνές από την Κριμαία στη χώρα μας σε περίπτωση που η Ελιά δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές.Και η Φωτεινή Πιπιλή που υποστήριξε πως «τον παλαιό ΠΑΣΟΚο και αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς» αναφερόταν στο πράσινο βέτο για το νομοσχέδιο σχετικά με τις λαϊκές αγορές – όχι στο εκλογικό δίλημμα «Ελιά ή Ουκρανία».