Δίχως δημόσιο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση – δηλαδή χωρίς εξετάσεις – «κατάφερε» να αφήσει το κέντρο της Αθήνας το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από την πρωτόγνωρη και εντελώς «υπερρεαλιστική» εξέλιξη της κυβερνητικής «εμμονής» να εμφανίσει «πρότυπα» και «πειραματικά» σχολεία… παντού.

Ads

Έτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιμένει στην μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθήνας και του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε «πειραματικά», όχι μόνο παρά και ενάντια στην σαφή αντίθεση των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων, αλλά και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τους δικαιώνει.

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το ΣτΕ δικαίωσε την αντίθεση των γονιών στην μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών, σε Πειραματικό Σχολείο.

Οι γονείς τόνιζαν, ότι με την απόφαση αυτή, το κέντρο της Αθήνας δεν θα έχει άλλο δημόσιο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση.

Ads

Μάλιστα, το παράλογο της κυβερνητικής απόφασης ήταν τόσο «καραμπινάτο», που ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων υποστήριξε την προσφυγή των γονέων στο ΣτΕ.

Ειδικότερα, με ψήφισμα που εγκρίθηκε ομοφώνως από όλες της δημοτικές παρατάξεις τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καλούν το υπουργείο να ανταποκριθεί στην απόφαση 344/23 του Συμβολίου της Επικρατείας που έκρινε άκυρη την απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Το ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων:

«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μετατροπή από το υπουργείο Παιδείας του 26ου σε πειραματικό παρά και την πρόσφατη απόφαση 344 του 23 ακύρωση του Στε προηγούμενης υπουργικής απόφασης.

Η νέα απόφαση χαρακτηρισμού του 26ου σε πειραματικό επιμένει να στερεί μία κεντρική γωνιά της πόλης από το μοναδικό καθολικά προσβάσιμο δημόσιο σχολείο που διαθέτει.

Δεν βρίσκεται σε αρμονία με τους κατοίκους της περιοχής και διαταρράσσει την συνοχή της καθημερινότητας τους. Το δημοτικό συμβούλιο καλεί το υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για ορθολογικές ρυθμίσεις και εφαρμογή παιδαγωγικών κριτιηρίων, να σεβαστεί τις απόψεις της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων και να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του ανακαλώντας την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει το 26ο ως πειραματικό.».

Αιφνιδιασμός

Για το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση μετατροπής του σε «πειραματικό» είναι ακυρωτέα, μεταξύ άλλων και για το ότι έχει εκδοθεί κατά παράβαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, διότι δημοσιεύθηκε αιφνιδιαστικά, αδιαφορώντας για το πού θα πάνε τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε αυτά τα σχολεία.

Παρόλ’ αυτά, το υπουργείο Παιδείας, αδιαφόρησε για τις αντιδράσεις των γονιών και την απόφαση του ΣτΕ και προχώρησεσε νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιμένει στον χαρακτηρισμό των δύο σχολείων ως «πειραματικών».

ΟΛΜΕ: Το υπουργείο διώχνει σχολεία από τις γειτονιές

«Το Υπουργείο, με τη γνωστή του αλαζονεία, αδιαφορεί για τις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων και δεν διστάζει να διώξει τους μαθητές και τις μαθήτριες από τα σχολεία της γειτονιάς τους και – όπως διατυμπανίζει – να «διευρύνει το δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων» σχολιάζει η ΟΛΜΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με τις αποφάσεις 343-344/2023 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε στις 2/3 τη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθήνας και του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε πειραματικά σχολεία. Η ακύρωση αποτέλεσε δικαίωση γονέων και εκπαιδευτικών που διεκδίκησαν να μην στερηθούν τα παιδιά το σχολείο της γειτονιάς τους.

Είχε προηγηθεί μεγάλος αγώνας για να μην περάσει η αιφνιδιαστική και αυταρχική απόφαση του Υπουργείου, η οποία χαρακτήριζε ως πειραματικά το 26ο Γυμνάσιο Αθήνας και το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου χωρίς κανένα κριτήριο και – ιδίως – χωρίς καμία μέριμνα για τους μαθητές που φοιτούν στα συνδεδεμένα σχολεία. Ειδικά για την περίπτωση του 26ου Γυμνασίου, μια πολύ μεγάλη περιοχή του κέντρου, από την Αλεξάνδρας ως και την Πλάκα, έμενε χωρίς σχολείο της γειτονιάς!

Το Υπουργείο, όμως, έσπευσε να ακυρώσει την απόφαση του ΣτΕ, με νέα Υπουργική Απόφαση που αποσκοπούσε αφενός στον επαναχαρακτηρισμό των σχολείων και αφετέρου να διασφαλιστεί η “απρόσκοπτη λειτουργία τους ως πειραματικά”.

Το Υπουργείο, με τη γνωστή του αλαζονεία, αδιαφορεί για τις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων και δεν διστάζει να διώξει τους μαθητές και τις μαθήτριες από τα σχολεία της γειτονιάς τους και – όπως διατυμπανίζει – να “διευρύνει το δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων”.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου που χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη κατά το δοκούν και μόνο για την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών. Καμία γειτονιά χωρίς σχολείο!».