Εάν ο κεντρικός πυλώνας της αντιπολιτευτικής τακτικής Μητσοτάκη παραμένει η πρόκληση ρήγματος και αποδυνάμωσης της κυβερνητικής συνοχής, τότε η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή μάλλον αποτελεί ένα μικρό Βατερλώ για το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς.

Ads

Δεν είναι μόνον η αύξηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 154 βουλευτές με την ανακοίνωση συνεργασίας της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, που ακυρώνει την στρατηγική στόχευση της ΝΔ. Τα κρίσιμα στοιχεία που αναγκάζουν την αξιωματικη αντιπολίτευση σε επανεξέταση της ανάλυσης και της τακτικής της είναι επίσης η επαναβεβαίωση της ανθεκτικής σχέσης των δύο εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και, κυρίως, οι οιωνοί διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού περιβάλλοντος στην Βουλή στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει ακόμη και σε σε ad hoc συνεργασίες και συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα- ενδεχομένως, και του Μακεδονικού ποιυ βρίσκεται μπροστά μας.

Αιφνιδιασμός στην Πειραιώς

Ολα αυτά αποτιμώνται στην Πειραιώς αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι άπαντες… πολιτικά ευτυχείς με τα αποτελέσματα της τακτικής Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία ήταν εμφανείς στις τάξεις του γαλάζιου στρατοπέδου στη Βουλή, ενώ έμπειρα στελέχη της «καραμανλικής φρουράς» έλεγαν σήμερα πως το προεδρικό επιτελείο δείχνει για μια ακομη φορά αδυναμία να «διαβάσει» τις πολιτικές τάσεις.

Ads

Κατά τους ίδιους, οι τάσεις αυτές δείχνουν πως το δίπολο αριστεράς – δεξιάς που χτίζει σταθερά ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς. Και πως στις συνθήκες πόλωσης που διαμορφώνονται, πιέζονται όλο και πιο έντονα οι νεοφυείς και πολιτικά μη συμπαγείς σχηματισμοί του κεντρώου χώρου, όπως το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Από αυτήν την συμπίεση όμως – η οποία σε ορισμένες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται και ως εν δυνάμει εξαϋλωση – η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να αποκομίσει κέρδη, γεγονός το οποίο μάλλον δεν είναι ασύνδετο και με την εκχώρηση δυσανάλογα μεγάλου ηγετικού χώρου και ρόλου στην υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Η Ενωση Κεντρώων

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε με ιδιαίτερη ευκρίνεια και το βράδυ της Δευτέρας στην Βουλή. Η ανεξάρτητη, και πλέον συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων, η οποία σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σταθερά εκτός Βουλής. Ενας ακόμη βουλευτής του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, απείχε επιδεικτικά από την ψηφοφορία παρ’ ότι βρισκόταν εντός Κοινοβουλίου. Ο ίδιος σήμερα, με ανακοίνωσή του, διέψευσε ότι «προσαρτάται» στον ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαίωσε πως «η σχέση του με την Ένωση Κεντρώων παραμένει αρραγής». Η ανακοίνωση όμως δεν αναιρεί το χθεσινό πολιτικό του μήνυμα ούτε δεσμεύει τις κινήσεις του στο μέλλον, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές της Ενωσης που έχουν ανοιχτούς διαύλους με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το Ποτάμι και ο Δανέλης

Εμφανώς τραυματισμένο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την «συνιστώσα» του Ποταμιού, εξήλθε από την ψηφοφορία στην Βουλή και το Κίνημα Αλλαγής. Εδώ, την ίδια πρακτική με τον κ. Μεγαλομύστακα ακολούθησε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ο οποίος ηταν επίσης παρών στην Βουλή αλλά απείχε από την ψηφοφορία.

Ο Σπύρος Δανέλης ειπε σήμερα πως δεν υπάρχει «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ , για να προσθέσει όμως ότι «σε ζητήματα που συμφωνώ οφείλω να στηρίζω». Ο βουλευτής του Ποταμιού είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου για την αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών αλλά το κόμμα του είχε αποφασίσει τελικως να ψηφίσει «παρών».

Εδώ, το παρασκήνιο δείχνει και τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα εντός του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης ήθελε αρχικώς να υπερψηφιστεί από το Ποτάμι το άρθρο για τις απεργίες. Η παράλληλη απόφαση όμως του ΠΑΣΟΚ να πάει σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, οδήγησε εν τέλει και την ηγεσία του Ποταμιού να επιλέξει το «παρών» προκειμένου να μην εμφανιστεί διχασμένο στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής.