Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε  το απόγευμα της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και να ανακοινώνει τα ονόματα των έξι στόχων της ΕΥΠ.

Ads

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 6 το απόγευμα και διεξάγεται σε υψηλούς τόνους με βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε πως «το παιχνίδι της νύχτας και του σκοταδιού το ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση», κατηγορώντας τη πως έχει στήσει ένα «σκοτεινό δίκτυο εκβιασμών», ενώ ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «την πιο επικίνδυνη που έχει βιώσει ο τόπος», δηλώνοντας πίστη πως στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είνα νικητής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «άθλια υποκείμενα, ψεύτες, συκοφάντες και λασπολόγους», προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για θέματα Δικαιοσύνης.

Ads

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «πρόταση δυσπιστίας στον αρχηγό του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών, τον εντολέα του παρακράτους, πλέον υπάρχουν αποδείξεις. Η Βουλή θα αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία η με την εκτροπή;».

Διαβάστε επίσης : Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Τσίπρας ανακοίνωσε τα ονόματα των 6 στόχων της ΕΥΠ [Βίντεο]

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε και τα ονόματα όσων -με βάση τα στοιχεία που του έδωσε μετά από αίτημά του η ΑΔΑΕ- παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, οι επικεφαλής (πρώην και νυν) της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Λάγιος και Θόδωρος Αλεξόπουλος.

Διαβάστε επίσης: ΑΔΑΕ: Αυτοί είναι οι έξι στόχοι της ΕΥΠ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οργάνωσε αυτό το «δίκτυο» από την πρώτη μέρα τής διακυβέρνησής του, που πήρε την ΕΥΠ υπ’ ευθύνη του, με στόχο να «τους έχει στο χέρι, να τους εκβιάζει, να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους».

Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

Απατώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας και εξέφρασε την άποψη ότι ην άποψη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας».

«Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση, Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτή τη σύγκρουση γιατί δεν έχει προτάσεις για το μέλλον της χώρας και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το ΚΚΕ ανέφερε πως «η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη και διαρκής», προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτή η μομφή δεν εξαιρεί κανένα από τα κόμματα που «υπηρετούν τα κρίσιμα βάθρα αυτής της πολιτικής».

Το ΜέΡΑ 25 θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε, μάλιστα, πως σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, «ωτακουστής πρωθυπουργός θα είχε αναγκαστεί σε παραίτηση».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ψηφοφορία.