Την κορύφωση μιας προαναγγελθείσας έκρηξης επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση στους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά και στα hot spots των νησιών – μιας έκρηξης, που οι εν δυνάμει ανεξέλεγκτες συνέπειές της έγιναν ορατές χθες στον φράχτη των Σκοπίων.

Ads

Τα πρωτοφανή γεγονότα, με τους σκοπιανούς αστυνομικούς σε σχηματισμούς μάχης μπροστά από το φράχτη να εκτοξεύουν χημικά και κροτίδες και να πυροβολούν τους πρόσφυγες με σφαίρες από καουτσούκ, θέτουν δομικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας με τους ευρωπαίους και του παράλληλου deal Ευρώπης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης:  Λήξη «πολέμου» στην Ειδομένη, μετά τις πλαστικές σφαίρες της ΠΓΔΜ στους πρόσφυγες

«Η Ευρώπη έδιωξε το πρόβλημα…»

Κατά τους πλέον επιφυλακτικούς, ακόμη και εντός κυβέρνησης, απλώς καταδεικνύουν το αδιέξοδο και πιστοποιούν ότι «η Ευρώπη, αφού έκλεισε το πρόβλημα έξω από την πόρτα της, αφήνει την Ελλάδα μόνη με τη βραδυφλεγή βόμβα των εγκλωβισμένων προσφύγων στα χέρια της».

Ads

Κατά τους πιο αισιόδοξους κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για το αναμενόμενη ένταση έως ότου – «εντός λίγων εβδομάδων» ― αρχίσει να αποδίδει και να εφαρμόζεται σε εκτεταμένη βάση το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων και επαναπροωθήσεων. Οι ίδιες πηγές, δε, επικαλούνται και δείχνουν και το χθεσινο δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, με βάση την οποία μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση η Ευρώπη θα δέχεται ετησίως 250.000 σύρους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:Ειδομένη: Χημικά και πλαστικές σφαίρες κατά προσφύγων από δυνάμεις της ΠΓΔΜ

Οργή για τη βία των Σκοπιανών

Ακόμη και με βάση το θετικό σενάριο όμως, αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η διαχείριση του θέματος τις επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολη. Για την κυβέρνηση υπάρχει ήδη «θέμα Σκοπίων», τα δύο χθεσινά διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών προς τη γείτονα είναι ενδεικτικά της έντονης δυσαρέσκειας για την χρήση βίας από την πλευρά των σκοπιανών, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και για την, σιωπηρή έστω, στήριξη που φαίνονται να παρέχουν σ’ αυτήν την πρακτική οι Ευρωπαίοι.

« Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών», ανέφερερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, προσθέτοντας: «Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».

Διαβάστε επίσης:Τα επεισόδια στην Ειδομένη όπως τα κατέγραψε ο φακός [ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Οι «αλληλέγγυοι» υποκινητές

Η δεύτερη παράμετρος αυτού του μηνύματος, η «εγκληματική ανευθυνότητα», είναι η έτερη πηγή έντονης ανησυχίας για την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν πλέον σοβαρά ερωτήματα για τη δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ και ομάδων «αλληλέγγυων» που φαίνονται να υποκινούν καθαρά τους πρόσφυγες σε μάταιες, και επικίνδυνες, προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Στην Ειδομένη, πριν από τα χθεσινά επεισόδια, μοιράστηκαν και πάλι προκηρύξεις που έλεγαν ότι «τα σύνορα θα ανοίξουν», ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά ύποπτος ο ρόλος συγκεκριμένων «αλληλέγγυων» που έχουν έρθει στην Ελλάδα από την Γερμανία και την Ισπανία. Οι συγκεκριμένοι εθελοντές έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και, κατά τις ίδιες πηγές, διανυκτερεύουν τις περισσότερες φορές στη Γευγελή των Σκοπίων και την ημέρα επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου και παρακινούν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Οι εν λόγω εθελοντές παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει σταθερά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση άσκησης βίας για την εκκένωση των καταυλισμών της Ειδομένης και του Πειραιά.