Εκτονώθηκε η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου από το μεσημέρι και μετά εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα και να έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που έριξαν εναντίον τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Ads

Διαβάστε επίσης:
• Ειδομένη: Χημικά και πλαστικές σφαίρες κατά προσφύγων από δυνάμεις της ΠΓΔΜ

• Τα επεισόδια στην Ειδομένη όπως τα κατέγραψε ο φακός [ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Στο μεταξύ, σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Παράλληλα, ο Νίκος Τόσκας θα ζητήσει διμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό όμολόγο του.

Ads

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης διέψευσαν φήμες που ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος.

image

Το χρονικό του χάους

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αφορμή για τη σημερινή προσπάθεια εξόδου, φέρεται να υπήρξε ένα ακόμη φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης, γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο κυκλοφόρησε εχθές στην Ειδομένη και καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα σήμερα το πρωί.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στους πρόσφυγες και τότε περίπου 500 εξ αυτών κινήθηκαν προς τον φράκτη, προσπαθώντας να τον ρίξουν.

Στο σημείο υπήρξε αμέσως αναταραχή, με τους πρόσφυγες να πετούν πέτρες κι άλλα αντικείμενα προς την άλλη πλευρά του φράκτη και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος χώρας που βρίσκονταν παρατεταγμένες κατά μήκος του, να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να τους απομακρύνουν.

Η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ κλιμάκωσαν την επίθεση τους στους πρόσφυγες, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών – έφτασαν να ρίξουν με αύρες δακρυγόνα ακόμα και μέσα στον παρακείμενο καταυλισμό, όπου διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι – ενώ έφτασαν στο σημείο να βάλλουν κατά των διαμαρτυρούμενων ακόμα και με πλαστικές σφαίρες.

Τα εκτεταμένα επεισόδια διήρκεσαν για τουλάχιστον 7 ώρες και άρχισαν να αποκλιμακώνονται όταν άρχισε να πέφτει βροχή αλλά και σκοτάδι.

image

Πάνω από 300 πρόσφυγες με τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα

Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει έως το απόγευμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον 7 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Αιμίλιο Σάτσογλου, οι τρεις από τους επτά έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ εκτιμάται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Την ίδια στιγμή 34 άτομα εντοπίστηκαν να φέρουνε ανοιχτά τραύματα. Τουλάχιστον άλλοι 30 πρόσφυγες φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

image

Τι υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδιος Σκοπιανός παράγοντας από το κέντρο διαχείρισης κρίσης της χώρας, τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν «παράνομα και με τη βία στο έδαφός της».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι ομάδες αυτές από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες «αναγκάστηκαν» να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

image

Κυρίτσης: Καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

image

Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της κ. Κουμουτσάκου καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες της ΠΓΔΜ κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνο προαναγγελθέν γεγονός, κάνοντας λόγο παράλληλα για πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους.

Τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομένη «πέραν όλων των άλλων διασύρουν διεθνώς τη χώρα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ανίκανη να ελέγξει τα σύνορα της», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την «απούσα αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της χώρας και τα σύνορα της. Να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». «Σε κάθε περίπτωση οφείλει ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί», διαμήνυσε η Χαριλάου Τρικούπη.

Αιχμές και από το Ποτάμι. «Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Τους προειδοποιούμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν», σημείωσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η Ένωση Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό και κυρίως στο ζήτημα της Ειδομένης. «Επιθυμούμε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.