Σχίσμα στο σκληρό άκρο της ΝΔ και μετωπική σύγκρουση στο – πάλαι ποτέ – γαλάζιο μπλοκ του ΛΑΟΣ προκαλεί η δήλωση συστράτευσης του Μάκη Βορίδη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ads

Είναι μια απόφαση που πυροδότησε σενάρια για αυτόματη ανάδειξη του Μάκη Βορίδη σε αντιπρόεδρο και κοινοβουλευτικό «πορτ-παρόλ» του Απόστολου Τζιτζικώστα σε περίπτωση που ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ την άλλη Κυριακή – ταυτόχρονα, όμως, προκάλεσε στην σκληρή επίθεση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη στον πρώην «σύντροφό» με βαριές καταγγελίες για «πολιτικές συναλλαγές».

«Η διαφαινόμενη άνοδος της υποψηφιότητάς μου, προφανώς προκάλεσε πανικό στο επιτελείο Τζιτζικώστα» δήλωσε στην Καθημερινή ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «Η δήλωση του κ. Βορίδη για τη μάχη κατά της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, που δήθεν έθεσε στο δημόσιο διάλογο ο κ. Τζιτζικώστας, είναι το βασικό επιχείρημα της υποψηφιότητάς μου, αποδεικνύοντας ότι μοναδικός στόχος αυτής της κίνησης είναι να ανακοπεί η άνοδός μου… Την απάντηση θα δώσουν οι ψηφοφόροι στις 22 Νοεμβρίου και θα καταδικάσουν τέτοιου είδους πολιτικές συναλλαγές».

«Πίστευα ότι θα στηρίξει εμένα»

Νωρίτερα, σε άλλη δήλωσή του ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης δεν είχε κρύψει ότι ανέμενε πως θα είχε ο ίδιος την στήριξη του Μάκη Βορίδη: «Ακούγοντας τη δήλωση του κ. Βορίδη», είπε, «δεδομένου ότι είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει δώσει μάχη αυτή την προεκλογική περίοδο για την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, πίστευα ότι θα στηρίξει εμένα, έστω και την υστάτη στιγμή. Όλοι έλεγαν πως είμαι ο υπαρχηγός του Μάκη Βορίδη. Τελικά ο Μάκης Βορίδης είναι ο υπαρχηγός του Τζιτζικώστα».
Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση του έτερου υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κύκλοι του οποίου σημείωσαν: «Δεν σχολιάζουμε παρασκηνιακές συναλλαγές που μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο κ.Τζιτζικώστας. Πλέον το ιδεολογικό πρόσημο της υποψηφιότητας του κ Τζιτζικώστα είναι ξεκάθαρο».

Ads

Αιχμές και από την καραμανλική πτέρυγα

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και η καραμανλική πτέρυγα με τον Ευάγγελο Αντώναρο να υπαινίσσεται επίσης ότι υπήρξε συναλλαγή και συμφωνία για να χριστεί ο Μάκης Βορίδης υποψήφιος αντιπρόεδρος του Απόστολου Τζιτζικώστα: «’Ημουν απο τους πρώτους που στήριξαν δημόσια την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Τώρα πια πολλαπλασιάζω τη στήριξη αυτή επι χίλια… Και χωρίς να προσδοκώ θέση αντιπροέδρου ή άλλα τινά, φυσικά», έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης αιτιολόγησε την επιλογή του αφήνοντας επίσης αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ και επισημαίνοντας ότι η παράταξη πρέπει «να σταματήσει να είναι ένα κόμμα φατριών και μηχανισμών».

«Η χώρα», είπε, «έχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ηγεμονία της Αριστεράς, χρειάζεται μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση, απέναντι σε μια καθημερινά καταστροφική κυβέρνηση, να δοθεί μια ασυμβίβαστη μάχη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές του. Χρειάζεται ένα κόμμα, το οποίο θα έχει ανοιχτές πόρτες, θα είναι ένα κόμμα ιδεών, θα αναπτύξει τη μάχη αυτών των ιδεών και θα σταματήσει να είναι ένα κόμμα φατριών και μηχανισμών. Πρέπει να ανοιχτούμε σε καινούριες ιδέες, σε σκέψεις, να αναπτύξουμε την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεσή μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες, τις ιδέες, τις αρχές της παράταξής μας. Σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος που έχει θέσει αυτά τα ζητήματα, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση αυτών των αρχών, είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και στρατεύομαι σε αυτόν τον αγώνα δίπλα του».