Πολιτικό θέμα φαίνεται να ανοίγει στην κυβέρνηση η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά και τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Ads

Οι χειρισμοί της στο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που έθεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου – προβληματισμό, που εστιάζεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην «εμμονή της σε νομικά και διαδικαστικά θέματα σε βάρος της πολιτικής ουσίας».

Στην πράξη, η δυσφορία του Μαξίμου συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι μια συνεδρίαση στην οποία σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ήταν έτοιμη να υπερψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετατράπηκε σε «αρένα» από την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εφαρμόσει τον κανονισμό που, κατά την κρίση της, επέβαλε ονομαστική ψηφοφορία. Εν ολιγοις, η εμπλοκή που ακολούθησε και οι οργισμένες αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΚΕ ακύρωσαν, όπως λένε οι ίδιες πηγές, το μήνυμα της εθνικής συναίνεσης που ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργός εν όψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτική επ’ αυτού ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, παρ’ ότι απευθυνόταν σε όλες τις πλευρές: ««Έχει μεγάλη σημασία», είπε ο Νίκος Φίλης, «το κλίμα ευρύτατης, τολμώ να πω, εθνικής συναίνεσης για το νομοσχέδιο. Εφόσον, θεσμικά, υπάρχει ευρύτατη αποδοχή, τα ζητήματα που προκύπτουν από ατυχείς χειρισμούς- να σημειώσω ότι ουδείς εκφράζει την αυθεντική λειτουργία της Βουλής, αναφέρομαι σε όλες τις πτέρυγες και όλες τις πλευρές- ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε, ελάχιστα τιμούν τη Βουλή. Αντίθετα, δίνει λάθος σήμα στην κοινή γνώμη και προάγει την πολιτική απαξίωση. Άλλη αντιμετώπιση ήθελε ο κόσμος και όχι διαδικαστικές αντιδικίες».

Ads

Δέκτης αυτών των πολιτικών μηνυμάτων έγινε, πολλαπλώς, και η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού απέσυρε την ονομαστική ψηφοφορία, κατέβηκε από την έδρα για να μιλήσει ως απλή βουλευτής και να υπερασπιστεί την επιλογή της. Υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της κινήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του ίδιου του πρωθυπουργού που, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας στα πρώτα νομοσχέδια προκειμένου να καταδειχθεί η θέση όλων των βουλευτών.

Το κλίμα όμως από το Μαξίμου, αλλά και από το περιστύλιο της Βουλής, δείχνει ότι η εν λόγω θέση και άποψη δεν έπεισε. Και το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στις επόμενες συνεδριάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Στόχος άδικης επίθεσης η Ζώη Κωνσταντοπούλου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ένταση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία