Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε την Τετάρτη η απόφαση της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με το αίτημα για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που είχαν ζητήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η πρόεδρος είχε κρίνει ότι έπρεπε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, παρά την απουσία των βουλευτών της νεοναζιστικής οργάνωσης, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, ιδίως από την πλευρά του ΚΚΕ, με τους βουλευτές του να αποχωρούν από την αίθουσα.

Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγη ώρα και εν συνεχεία η Ζ. Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την απόφασή της να μη διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, καλώντας τους αποχωρήσαντες βουλευτές να επιστρέψουν στην αίθουσα.

Δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν θα διεξαγόταν η ονομαστική ψηφοφορία.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και ξεκίνησε η συζήτηση επί των επί μέρους άρθρων.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημείωσε ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομοθύμως είναι απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Με βάση το νόμο και το Σύνταγμα πρέπει να κριθεί η εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής».

Απευθυνόμενος προς το Προεδρείο είπε «δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ευαισθησίας που μπορούν να επηρεάσουν ενόψει της έναρξης της Δίκης». Σημείωσε δε, «άλλα πράγματα περίμενε ο κόσμος από εμάς σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιδικίες» γι’ αυτό και πρότεινε στο Προεδρείο «η διάσκεψη των Προέδρων να συζητεί για να μην προκαταλαμβάνουμε με ζητήματα διαδικασίες. Όπου υπάρχουν προβλήματα να υπάρχει διάλογος. Να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι  η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».

Ads

Από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης είπε προς την πρόεδρο: «λειτουργείτε με τη δική σας τυπολατρία εις βάρος θεσμών που υποβαθμίζετε και γελοιοποιείτε». Από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως «Από την πρώτη συνεδρίαση έχουμε ισοπεδώσει την ουσία για την διαδικασία».

Ο πρώην Πρόεδρος τη Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έρχεται ένα νομοσχέδιο που ενώνει και ο πρωθυπουργός ζητά  από όλες τις δυνάμεις να στείλουμε μήνυμα ενότητας και εσείς μας οδηγείτε στο να διαφωνούμε επί της διαδικασίας».

Οξύτατη επίθεση στην Πρόεδρο εξαπέλυσε από το ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος καταλογίζοντας της ότι τίναξε στον αέρα μια ουσιαστική συζήτηση νομοσχέδιου για το οποίο  η αντιπολίτευση  συμφωνεί επί της αρχής. Κατηγόρησε τη ζωή Κωνσταντοπούλου ότι έχει κάνει «προσωπικό τιμάριο την Βουλή. Προβάλλει τις προσωπικές της πρωτοβουλίες με συνεντεύξεις τύπου. Νομίζει ότι μπορεί να έχει προσωπικές πολιτικές προτεραιότητες» και συνέχισε «δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής με εσάς εδώ και κυβέρνησης Μαξίμου».

Η απάντηση της Κωνσταντοπούλου στις αντιδράσεις