Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στα ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο με καταγωγή από την Υεμένη. Η σύλληψή του σήμανε συναγερμό στις αστυνομικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες καθώς θεωρείται πιθανό να έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια. Υπήρξε, ωστόσο, μέλος της Αλ Κάιντα και είναι γνωστός με το κωδικό όνομα «Μάξιμος». 

Ads

Ανδρώθηκε στην Αλ Κάιντα την περασμένη δεκαετία και θεωρείται ότι πλέον ήταν επιφορτισμένος με την οργάνωση πυρήνων τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Δεν ήταν πάντως άγνωστος στις αρχές καθώς είχε ιστορικό τρομοκρατικής δράσης για την οποία έχει φυλακιστεί. Το 2007 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για βομβιστικές επιθέσεις που σχεδίαζε στο Σεράγεβο. Αποφυλακίστηκε το 2011 και το 2014 εμφανίστηκε στη Συρία κυρίως μέσα από αναρτήσεις του στο διαδίκτυο να καλεί σε ιερό πόλεμο κατά των άπιστων. 

Από που ξεκίνησε

Γεννήθηκε στη Σερβία, αν και η καταγωγή του είναι από τη Βοσνία. Έχει σουηδική υπηκοότητα. Στην Αθήνα έφτασε την περασμένη εβδομάδα από τη Σουηδία, μέσω Κοπεγχάγης, με το νόμιμο σουηδικό του διαβατήριο. Το ίδιο και ο 20χρονος που τον συνόδευε. Σύμφωνα με το Έθνος, οι δυο άντρες έμειναν δυο ημέρες στην Αθήνα από όπου προμηθεύτηκαν εξοπλισμό επιβίωσης. 

Ads

Στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με ΚΤΕΛ. Στόχος τους, σύμφωνα με τις αρχές ήταν να περάσουν μέσω Τουρκίας στις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές της Συρίας. Δεν τα κατάφεραν καθώς συνελήφθησαν από άντρες της αστυνομίας που συμβουλεύτηκαν τη βάση δεδομένων και διαπίστωσαν ποιος είναι ο Μπεκτάσεβιτς. 

Ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή οπλισμού με σκοπό την προμήθεια τρομοκρατικών οργανώσεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι δυο ύποπτοι δεν συνεργάζονται με τις αρχές. 

Στο τοπ 20 υπόπτων εγκληματιών της Σουηδίας

Ο «Μάξιμος» βρίσκεται στο τοπ 20 υπόπτων εγκληματιών της Σουηδίας και χαρακτηρίζεται από τις σουηδικές μυστικές υπηρεσίες ως άτομο με ψυχολογικά προβλήματα που υποστηρίζει από μικρή ηλικία τρομοκρατικές οργανώσεις. Εξάλλου το 2005 σε ηλικία μόλις 18 ετών συνελήφθη μαζί με έναν 20χρονο Δανό υπήκοο, τουρκικής καταγωγής σε διαμέρισμα συγγενή του στο Σεράγεβο να ετοιμάζει βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος διαφόρων πρεσβειών δυτικών χωρών. 

Στο διαμέρισμα εκείνο είχαν βρεθεί 18 κιλά εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές, τσάντα που περιείχε μια ζώνη με εκρηκτικά, καθώς κι ένα βίντεο, στο οποίο εικονίζονται ο ίδιος, μαζί με άλλο ένα άτομο, φορώντας κουκούλες full face, να κατασκευάζουν βόμβες και να λένε πως προορίζονται για την Ευρώπη, προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι έστειλαν δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το βίντεο αυτό ήταν και η αιτία της σύλληψής τους. 

Το βίντεο που είχε βρεθεί στο σπίτι του 30χρονου Βόσνιου

Φυλακή και αποφυλάκιση 

Τελικά το 2007 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και 4 μηνών. Έκανε δυο χρόνια φυλακή στη Βοσνία και κατόπιν εκδόθηκε στη Σουηδία, μετά από αίτημα των αρχών της χώρας. Από εκεί αποφυλακίστηκε το 2011 χωρίς όμως να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. 

Από κει και πέρα διαπιστώνεται ότι έκανε συχνά μετακινήσεις προς και από τη Συρία. Το 2014 εμφανίστηκε στα social media της χώρας. Σε ανάρτησή του στο Facebook με το ψευδώνυμο Αμπού Ιμάντ Ας Σανζάκι, ποζάρει με αυτόματο όπλο στο χέρι και εκτοξεύει απειλές κατά των Εβραίων της Παλαιστίνης, προειδοποιώντας τους με ολικό αφανισμό. 

Μέχρι τότε και σύμφωνα με τα στοιχεία των σουηδικών αρχών ο 29χρονος πλέον «Μάξιμος» δεν είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος αλλά ανήκε σε πυρήνα της Αλ Κάιντα, πολεμούσε στη Συρία και μάλιστα είχε σχέσεις με ηγετικά μέλη της οργάνωσης. 

Πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ 

Μάλιστα ο «Μάξιμος» είχε γίνει και ντοκιμαντέρ. Εμπνευσμένος από την ιστορία του, ο Σουηδός σκηνοθέτης Οσκαρ Χέντιν, στο ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «Πονεμένη Καρδιά», επιχειρούσε να ερμηνεύσει το φαινόμενο των νεαρών μουσουλμάνων που ζούσαν στη χώρα και αποφάσιζαν να μπουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων. Στο ντοκιμαντέρ μιλά ένας φίλος του «Μάξιμου» από το Σεράγεβο ο οποίος μιλώντας στον σκηνοθέτη ανέφερε: «ο Αλλάχ μας έχει ζητήσει να κατατρομοκρατούμε τον εχθρό σε περίπτωση πολέμου. Οπότε, αν έχουμε πόλεμο, τότε ναι, είμαι τρομοκράτης».