Σε περίπου 73 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα ανείσπρακτα κόκκινα δάνεια. Από αυτά τα 43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια και από αυτά τα 23 δισ. ευρώ κρίθηκαν «ανεπίδεκτα είσπραξης». Τη λυπητερή θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι κατά παραδοχή και του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργου Σούρλα. Αποδεικνύεται ότι η πρόσφατη περίπτωση του ζεύγους Γριβέα δεν είναι η μοναδική. Το ζήτημα βαραίνει τις διοικήσεις των τραπεζών που προφανώς έδιναν δάνεια χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Τη διασταύρωση των ονομάτων των επιχειρηματιών  που έλαβαν τα δάνεια με αυτά που βρίσκονται στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής και την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση ζητά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ads

 
«Τα δάνεια αυτά δεν θα εισπραχθούν ποτέ είτε γιατί οι επιχειρήσεις που τα πήραν έκλεισαν, είτε για άλλους λόγους. Ζητάμε άμεσα να δοθούν τα ονόματα των δανειοληπτών – επιχειρηματιών για να γίνουν διασταυρώσεις με τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες αυτών που έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό» σημειώνει, μιλώντας στο tvxs.gr, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα ονόματα βρίσκονται στις λίστες. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε ούτε «ναι», ούτε «όχι». Πρέπει να δοθούν τα ονόματα για να γίνουν οι διασταυρώσεις. Και υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να είναι πολλοί στις λίστες της φοροδιαφυγής. Μπορεί κάποιος να φαίνεται πάμφτωχος και πίσω του να υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις χρημάτων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά».
 
Διερεύνηση του θέματος έχει ζητήσει με επιστολή του στο ΣΔΟΕ και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας. «Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δάνεια ύψους 23 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης κι επειδή θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους, ρώτησα να μάθω ποια είναι, ποιοι τα πήραν και αν μέσα σε αυτά υπάρχουν ονόματα που περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ» σημείωσε σε σημερινές του δηλώσεις στον Αlpha 9.89.
 
Το ζήτημα όμως δεν σταματά στους δανειολήπτες αλλά επεκτείνεται και στους δανειοδότες. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητά να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ΔΣ των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τα δάνεια. «Ποιοι ενέκριναν αυτά τα δάνεια που δεν θα μπορέσουν ποτέ να εισπραχθούν; Με ποιες διασφαλίσεις δόθηκαν; Έχουν τηρηθεί οι οδηγίες της τράπεζας της Ελλάδος για την έγκρισή τους; Θέλουμε το πόθεν έσχες αυτών που ενέκριναν τα δάνεια πριν το κάνουν και μετά. Γιατί; Γιατί όταν μου δίνεις πέντε εκ. ευρώ δάνειο χωρίς εγγύηση και χωρίς διασφάλιση σημαίνει ότι τα πήρες κι εσύ».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει μεγάλες ευθύνες στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και στον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της ΤτΕ. «Υπάρχει πρόσφατο παράδειγμα που τα λέει όλα. Γιατί είναι κατηγορούμενος ο Γριβέας; Γιατί του έδωσαν 17 εκ. ευρώ χωρίς εγγυήσεις. Επιπλέον γεννά πολλά ερωτηματικά η άρνηση του Γιάννη Στουρνάρα να απαντήσει στον ΓΓ Διαφάνειας. Πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Μένει να δούμε τι θα κάνει στη Βουλή καθώς θα κάνω αίτημα κατάθεσης εγγράφων. Αν δεν δοθούν υπάρχουν και εισαγγελικές αρχές. Δεν θα το αφήσω έτσι».
 
Τι γίνεται όμως με τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής που εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται να παραμένουν ανέγγιχτες; «Από τη λίστα με αυτούς που έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό έχουν ελεγχθεί μόλις 100 άτομα. Την ίδια ώρα τα λεφτά της φοροδιαφυγής στο σύνολο της λίστας αγγίζουν τα 4.5 δισ. ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά… Όταν πήγαμε στους εισαγγελείς ακούσαμε για υπόθεση με φορολογική δήλωση 7.000 ευρώ και καταθέσεις 400 εκ. ευρώ. Όταν το άκουσα έπεσα κάτω. Αυτή είναι η κατάσταση» καταλήγει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.